Organisatie

Unilever brengt in Nederland zo'n 40 bekende merken op de markt. In 2013 behaalde Unilever Benelux een omzet van ruim € 1,6 miljard. 

Unilever Nederland

Selectie producten Unilever NederlandUnilever Nederland – met 3.164 medewerkers per 31 december 2013 – heeft een uiteenlopend assortiment producten met bekende merknamen als Axe, Becel, Bertolli, Biotex, Blue Band, Calvé, Cif, Conimex, Dove, Hertog, Knorr, Lipton, Neutral, OLA, OMO, Prodent, Unox, Zendium en Zwitsal. 

Unilever in de Benelux

Sinds januari 2008 werken de marketing- en salesorganisaties van Unilever Nederland en Unilever België samen in Benelux-verband. Datzelfde geldt voor de ondersteunende afdelingen, zoals finance, HR, supply chain, communicatie en legal. De samenwerking betekende overigens niet dat Unilever Nederland en Unilever België werden opgeheven. Beide vennootschappen blijven bestaan, Unilever Nederland met haar vestiging in Rotterdam en Unilever België met haar vestiging in Brussel. Gezien de interne samenwerking op Benelux-niveau voeren de beide vennootschappen vanaf januari 2008 tevens de handelsnaam Unilever Benelux. De fabrieken in Nederland en België alsmede Unilever Research & Development Vlaardingen en het internationale hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam maken geen deel uit van de Unilever Benelux-organisatie.

Op 17 november 2010 kreeg Unilever toestemming van de Europese Commissie voor overname van de activiteiten van Sara Lee op het gebied van Persoonlijke Verzorging alsmede van Wasmiddelen in Europa. Dit betekent dat met ingang van december 2010 in de Benelux onder meer de merken Badedas, Biotex, Neutral, Prodent, Williams, Zendium en Zwitsal aan Unilevers assortiment zijn toegevoegd.

Klik hier voor een vergroting van het organigram 

Unilever Nederland B.V.

Organigram previewIn Nederland zijn – evenals in België – drie business units actief. Dit zijn de business units Foods (voedingsmiddelen), Home and Personal Care (huishoudelijke en persoonlijke verzorging) en Unilever Food Solutions. Deze laatste business unit richt zich specifiek op de professionele markt voor voedingsmiddelen (hotels, restaurants, grote instellingen). Nederland is tevens de vestigingsplaats van een van Unilevers grote internationale researchlaboratoria: Unilever Research & Development Vlaardingen. Unilevers marketing- en verkooporganisatie in Nederland bevindt zich in het kantoorgebouw deBrug in Rotterdam. 

Unilever Nederland Holdings B.V.

Unilever Nederland B.V., Unilever Research & Development Vlaardingen B.V., de Stichting  Pensioenfonds Unilever Nederland "Progress" en de shared services (ondersteunende diensten) worden overkoepeld door houdstermaatschappij Unilever Nederland Holdings B.V. De directie van Unilever Nederland Holdings B.V. is verantwoordelijk voor het sociaal en fiscaal beleid en voor contacten met de overheid, consumentenorganisaties en maatschappelijke groeperingen.

Onze fabrieken

Unilever heeft in Nederland drie productievestigingen: Hellendoorn, Rotterdam en Oss. Hier worden onder meer producten gemaakt voor de merken Becel, Blue Band, Ben & Jerry’s, Calvé, Hertog en Unox.

Progress

De zorg voor, en het beheer van, pensioengelden en de uitvoering van de pensioenregeling wordt gedaan door de zelfstandige Stichting Pensioenfonds Unilever Nederland "Progress". Deze stichting heeft een onafhankelijk bestuur, benoemd door Unilever en de medewerkers van Unilever. Progress kent een sterke financiële positie en het beleid is erop gericht deze positie ook in de toekomst te behouden.