Doorgaan naar Inhoud

1970 - 1979: Diversifiëren in een moeilijk klimaat

Tijdens de jaren zeventig, zorgen moeilijke economische omstandigheden – waaronder een hoge inflatie als gevolg van de oliecrisis in 1973 – tot vlakke verkoopcijfers.

De groei van grote winkels, waaronder supermarkten, is eveneens verantwoordelijk voor het verzwakken van de onderhandelingspositie van producenten.

Unilever blijft bedrijven voor consumentengoederen bouwen in bijvoorbeeld de transport- en verpakkingssectoren en maakt een grote stap voorwaarts in Noord-Amerika met de koop van National Starch. Gelukkig maakt de dochteronderneming United Africa Company grote winsten in het olierijke Nigeria, wat een compensatie vormt voor de kosten van bedrijven in Europa en de Verenigde Staten.

Maar terwijl Unilever zich blijft diversifiëren in de jaren zeventig, stopt het met het uitbreiden van de toeleveringsketen omdat leveranciers van derden groter worden en beter toegerust zijn om nevendiensten over te nemen.

Hoogtepunten

1970

Unilever neemt vleesbedrijf Zwanenberg's in Oss over. Later zou het veranderen in de Unilever vleesgroep UVG.

1971

Lipton International wordt overgenomen en het theebedrijf van Unilever wordt een van de grootste ter wereld.

Impulse deodorant wordt op de markt gebracht. Het begint in Zuid-Afrika. Tegen 1985 wordt het in 30 landen verkocht.

Mentadent wordt gelanceerd in Oostenrijk als een revolutionair gezondheidsmerk voor tandvlees.

Royco Cup-a-Soup wordt geïntroduceerd.

1973

In Spanje wordt Frigo ijs aangekocht.

Unilevers dochteronderneming United Africa Company – die sinds haar ontstaan in de jaren twintig is uitgebreid en in 43 landen zaken doet, wordt UAC International.

1977

Tegen deze tijd, heeft Unilever bijna 177.000 mensen in dienst in negen lidstaten van de Europese Economische Gemeenschap in 200 kantoren en fabrieken, het investeert met een snelheid van ongeveer 30 miljoen GBP en spendeert ongeveer 1 miljard GBP aan voorraden.

Unilever koopt het vleesbedrijf Zwanenberg’s in Oss, dat uiteindelijk de Unilever Vleesgroep (UVG) wordt.

1978

Duidelijk makend dat ze haar aanwezigheid in de VS wil vergroten, koopt Unilever National Starch, een vooraanstaand producent van kleefstoffen, zetmeel en specifieke organische chemicaliën.

Het is de grootste acquisitie door een Europees bedrijf in de VS in die jaren.

Terug naar boven