Unilever plastic aanpak | Unilever Nederland

Unilever plastic aanpak

Verpakkingen zijn belangrijk om producten veilig te houden, te vervoeren en om voedselverspilling te voorkomen. Er zijn verschillende verpakkingsmaterialen, zoals glas, papier, karton, plastic en metaal. Elk materiaal heeft voor- en nadelen, waarbij plastic vaak een lagere milieu-impact heeft dan andere verpakkingen, zoals glas. Plastic is licht en sterk en kan daardoor voor veel verschillende producten worden gebruikt.

Alleen belandt er nog te vaak te veel plastic in het milieu. Onderzoek heeft aangetoond dat de stroom van plastic in de wereldwijde oceanen elk jaar kan verdrievoudigen tegen 2040. Dit moet stoppen en vereist directe actie van bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en consumenten.

Als Unilever hebben we een verantwoordelijkheid om verpakkingen goed te ontwerpen en bij te dragen aan inzameling en verwerking van plastic verpakkingen. Unilever heeft zelf meerdere doelstellingen gesteld waaronder 50% minder nieuw plastic en meer gerecycled plastic te gaan gebruiken.

Voorbeelden van merken die al actie hebben genomen:

 • Dove, een van de grootste persoonlijke verzorgingsmerken, gebruikt flessen die gemaakt zijn van 100% gerecycled plastic die ook recyclebaar zijn. Zo kan van een fles weer een nieuw product gemaakt worden. Dove realiseert hiermee een reductie van 20.000 ton nieuw plastic per jaar.
 • Hellmann's en Calvé mayonaise stappen voor alle knijpflessen over naar 100% gerecycled PET.
 • Lipton zet een grote stap door alle 60 miljoen flesjes te maken van 100% gerecycled PET, hierdoor wordt 1.400 ton nieuw plastic per jaar bespaard.
 • Magnum maakt ruim 7 miljoen ijs-verpakkingen van innovatief gecertificeerd gerecycled plastic (PP) dat samen met partner SABIC ontwikkeld is door een geavanceerde recycletechnologie, waarmee plastic afval wordt omgezet in nieuw schoon plastic.

Waarom gebruikt Unilever plastic verpakkingen?

 • Verpakkingen zijn nodig om producten veilig te houden, te vervoeren en de houdbaarheid te verlengen.
 • Plastic is veelal het verpakkingsmateriaal met de laagste milieu-impact in vergelijking met alternatieven.
 • Als Unilever vinden we dat plastic een waardevol materiaal is, dat niet in het milieu thuishoort. Daarom maken we belangrijke keuzes. Als er een kwalitatief goed alternatief beschikbaar is, gebruiken we geen plastic. Daarnaast gebruiken we minder plastic, middels gewichtsreductie of nieuwe verpakkingen, of beter plastic, zoals hernieuwbaar plastic van plantaardige grondstoffen of gerecycled plastic.  

Welke rol heeft Unilever in het voorkomen van plastic vervuiling?

 • Unilever heeft een grote rol om plastic vervuiling te voorkomen als een van de grootste makers van consumentenproducten.
 • We ontwerpen plastic verpakkingen zo dat al onze verpakkingen verwerkt kunnen worden en we gebruiken steeds minder nieuw plastic in onze verpakkingen. Dit doen we door simpelweg minder plastic te gebruiken of over te stappen op hernieuwbaar of gerecycled plastic.
 • Er is veel meer nodig om plastic vervuiling te voorkomen, daarom werken we samen met overheden, gemeentes en bedrijven om te zorgen dat plastic verpakkingen worden ingezameld en verwerkt, zodat er weer nieuwe verpakkingen of producten van gemaakt kunnen worden.

Hoe is het verwerken van plastic afval georganiseerd in Nederland?

 • Verschillende partijen zorgen voor het inzamelen, verwerken en recyclen van plastic verpakkingen in Nederland.
 • Bedrijven zoals Unilever brengen verpakkingen op de markt. We houden bij het ontwerp van een verpakking rekening met de verwerking. We kiezen materiaal, ook van het label en de dop, dat na gebruik en inzameling goed gesorteerd en gerecycled kan worden.
 • Gemeentes bepalen in Nederland hoe zij huishoudelijk afval willen inzamelen, en welke prikkels ze daarvoor gebruiken. Dit gebeurt op verschillende manieren, waarbij papier, glas en groenafval vaak apart worden ingezameld. Daarnaast worden verpakkingen van plastic, metaal en drankkartons (PMD) samen ingezameld. In grote steden worden deze verpakkingen zelfs uit het restafval gehaald, dit wordt ‘nascheiding’ genoemd, kortom sorteren na inzameling.
 • De gebruikte verpakkingen worden in een aantal grote sorteercentra uitgesorteerd op basis van het materiaal en type. Andrélon shampooflessen zijn bijvoorbeeld gemaakt van een veelgebruikt soort plastic, HDPE, en Lipton flesjes van PET. We gebruiken uitsluitend verpakkingsmaterialen die goed te sorteren en recyclen zijn.
 • Uiteindelijk worden de uitgesorteerde balen plastic door recyclebedrijven verwerkt tot nieuwe grondstoffen. Zo kan een Andrélon fles een nieuw tuinbankje, raamkozijn, of een nieuw verpakking worden.

Wie gaat er over plastic verpakkingen in Nederland?

 • Unilever kan zelf verpakkingen ontwerpen en werkt met leveranciers die ook verpakkingen voor Unilever-merken ontwerpen en maken.
 • Het verpakkende bedrijfsleven is gezamenlijk verantwoordelijk voor de inzameling, sortering en recycling van plastic verpakkingen, dit is onderdeel van de zogenaamde ‘producentenverantwoordelijkheid’. Bedrijven zijn daarmee verantwoordelijk voor de verwerking van gebruikte verpakkingen en het behalen van diverse recycledoelstellingen.
 • Gemeentes beslissen daarnaast over de inzameling van verpakkingen via huishoudelijk afval en werken daarvoor vaak samen met bedrijven (publieke of private inzamelaars).
 • De afvalsector organiseert de verwerking en kiest daarbij zelf de inrichting van het proces en in hoeverre geïnvesteerd wordt in nieuwe technieken om meer plastic te verwerken en de kwaliteit te verbeteren.
 • Consumenten leveren na gebruik verpakkingen weer in en kunnen concreet bijdragen door verpakkingen helemaal leeg te maken en op de juiste wijze weg te gooien. Ook kunnen consumenten via aankoopgedrag bepalen welk type producten het meest verkocht worden.
 • Kortom: zowel de Europese Commissie, de Nederlandse overheid, lokale gemeenten, bedrijven die verpakkingen maken, consumentengoederen, inzamelaars, sorteerders en recyclers én consumenten hebben allemaal een rol en bepalen gezamenlijk hoe we met plastic omgaan.

Wat kan ik als consument doen?

 • Let bij de aankoop van producten op het verpakkingsmateriaal. Kies bijvoorbeeld bewust voor verpakkingen die recyclebaar zijn en idealiter gemaakt van duurzame, hernieuwbare of gerecyclede materialen.
 • Hergebruik verpakkingen waar mogelijk: plastic bakjes en glazen potten zijn bijvoorbeeld handig om van alles in te bewaren, kartonnen verpakkingen en doosjes hebben de laagste milieu-impact als ze één keer extra worden gebruikt.
 • Lever gebruikte verpakkingen op de juiste manier in, door verpakkingen extra goed leeg te maken, dit voorkomt verspilling en maakt recycling makkelijker. Bekijk de website van jouw gemeente hoe de inzameling georganiseerd is, dit kan namelijk per gemeente verschillen.
 • Ook kun je op de website van Milieu Centraal veel informatie vinden.

Plastic afval is een enorm probleem, gebeurt er niet te weinig?

 • Ja, er is meer en snellere actie nodig om het plastic probleem aan te pakken, zowel in Nederland, en des te meer in landen als Brazilië, India, Indonesië, Maleisië en China.
 • Als alle organisaties die betrokken zijn bij collectie, verwerking en recycling van plastic verpakkingen in Nederland beter samenwerken, kunnen we zowel meer plastic verwerken en het verwerkingsproces verbeteren, waardoor plastic in het systeem behouden blijft en keer-op-keer opnieuw gebruikt wordt.
 • Naast diverse innovaties waar we als Unilever - samen met partners - aan werken, komt er ook meer wetgeving om de milieu-impact van plastic te verminderen.

Is plastic afval een wereldwijd probleem?

 • Ja, in landen als Nederland hebben we met andere problemen te maken dan diverse landen in o.a. Azië en Afrika.
 • Zo worden verpakkingen in Nederland over het algemeen goed ingezameld. Alleen worden de ingezamelde verpakkingen nog niet altijd goed verwerkt. Zo worden verpakkingen nog te vaak verwerkt tot producten van lagere kwaliteit of verbrand met energieterugwinning.
 • In verschillende landen in Azië en Afrika is helemaal geen inzamelsysteem, waardoor plastic in de natuur kan belanden of open verbrand wordt met alle gevolgen van dien.
 • Enorm belangrijk is het opzetten van inzamelsystemen voor alle verpakkingen, papier, glas, metaal en plastic. De volgende stap is het realiseren van de verwerking van verpakkingen, zoals sortering en recycling.
Terug naar top

VOLG ONS

We zijn altijd op zoek naar mensen die geïnteresseerd zijn in een duurzame toekomst.

CONTACT

Neem contact op met Unilever en onze teams.

CONTACTINFORMATIE