PSI: Met handen wassen en schoon drinkwater levens redden | Over ons | Unilever Nederland

PSI: Met handen wassen en schoon drinkwater levens redden

Elk jaar halen meer dan 2 miljoen kinderen hun vijfde verjaardag niet als gevolg van diarree en longontsteking. Vandaag de dag werken de Unilever Foundation en PSI, een mondiale gezondheidsorganisatie, samen om deze eenvoudig te voorkomen sterfgevallen een halt toe te roepen door voorlichting te geven over het belang van handen wassen met zeep en door de toegang tot veilig drinkwater te vergroten. Deze programma’s zijn ontwikkeld op basis van de 40-jarige praktijkervaring die PSI heeft opgedaan in ontwikkelingsgebieden door haar werk aan het verbeteren van de gezondheid van kinderen en gezinnen.

Handen wassen

Hoewel veel mensen overal ter wereld hun handen wassen met water, zijn er maar weinig die op cruciale momenten hun handen wassen met zeep – bijvoorbeeld na toiletbezoek, na het schoonpoetsen van een kind en vóór het hanteren van voedsel. Als handen wassen met zeep een standaardgewoonte zou worden, dan zou naar schatting van gezondheidsexperts het aantal sterfgevallen door diarree met de helft kunnen worden teruggedrongen en dan zou een op de vier sterfgevallen door acute ademhalingsinfecties kunnen worden voorkomen.

Samen werken Unilever en PSI er met lokale overheden aan om handen wassen met zeep te bevorderen in scholen en gemeenschappen in Kenia, Vietnam en Zimbabwe – drie landen waar het geen gewoonte is de handen met zeep te wassen. In Kenia bijvoorbeeld, geeft 28% van de schoolkinderen aan dat zij op cruciale momenten hun handen wassen met water, maar slechts 1% geeft aan dat zij daarbij zeep gebruiken.

Dit gezamenlijke initiatief helpt kinderen de gewoonte aan te leren om elke dag op de juiste manier en consequent hun handen te wassen met zeep op cruciale momenten. Met behulp van zeepproducten van Lifebuoy en communicatiemateriaal prikkelen docenten en lokale gezondheidswerkers schoolkinderen om hun gedrag te veranderen door middel van handenwasprogramma’s en activiteiten als liedjes schrijven, stripverhalen en zelfs zogenaamde handenwasbeloftes. 

We weten dat wanneer kinderen gezonde gewoontes aanleren en begrijpen, zij helpen deze levensreddende informatie over te dragen op hun families thuis en op toekomstige generaties – waardoor ze een krachtig uitwaaiereffect hebben. De programma’s zullen naar verwachting 1 miljoen mensen bereiken.

WaterWorks: toegang verbeteren tot veilig drinkwater

Waterworks is opgezet als samenwerkingsverband tussen de Unilever Foundation, PSI en Pureit en zorgt voor veilig, schoon drinkwater voor gemeenschappen die dat nodig hebben in de stad Bhopal, India. Dit non-profitprogramma biedt gratis Pureit-waterzuiveraars (het waterzuiveringssysteem van Unilever voor thuisgebruik) aan huishoudens.

Vrouwen uit de lokale gemeenschap worden opgeleid door PSI in methoden om gedragsverandering te bevorderen, zodat leden van de gemeenschap kunnen leren hoe de Pureit-waterzuiveraars worden gebruikt, waardoor ze niet worden blootgesteld aan ziektes die worden veroorzaakt door vervuild water. WaterWorkers zijn afkomstig uit de gemeenschappen waarin ze actief zijn – het zijn moeders, zussen, vriendinnen en tantes die de mensen om hen heen kennen en die bij uitstek geschikt zijn om met de leden van hun gemeenschap te praten over belangrijke zaken als gezondheid en hygiëne.

Bovendien willen we met het WaterWorks-programma zorgen voor meer financiële versterking voor vrouwen in de gemeenschap door WaterWorkers die deelnemen aan het programma te voorzien van een stabiel maandinkomen.

Terug naar top

VOLG ONS

We zijn altijd op zoek naar mensen die geïnteresseerd zijn in een duurzame toekomst.

CONTACT

Neem contact op met Unilever en onze teams.

CONTACTINFORMATIE