Triclosan en triclocarban

Middels het gebruik van tricolosan en triclocarban in tandpasta's, mondwaters, zeep, deodorants en reinigingsproducten, helpen de antibacteriële ingrediënten het lichaam gezond en huizen schoon te houden.

washing hands with soap

"HET GEBRUIK VAN TRICLOSAN BIJ EEN MAXIMUM CONCENTRATIE VAN 0,3% IN TANDPASTA, HANDZEEP, LICHAAMSZEEP/DOUCHEGEL EN DEODORANT, IS VEILIG. VERDER IS HET GEBRUIK VAN TRICLOSAN IN GEZICHTSPOEDERS EN CONCEALERS BIJ DEZE CONCENTRATIE EVENEENS VEILIG."

Het Europees Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid (WCCV)

Twee veelbesproken antibacteriële ingrediënten zijn triclosan en triclocarban. We gebruiken ze al jarenlang vanwege hun voordelen op het gebied van gezondheid en hygiëne en zijn ervan overtuigd dat ze veilig zijn. Om op de voorkeuren van consumenten in te spelen, hebben we echter alternatieve, veilige en effectieve ingrediënten gevonden. In 2015 zijn we gestopt met het produceren van huidverzorgings- en reinigingsproducten die triclosan bevatten en tegen het eind van 2017 proberen we volledig te stoppen met het gebruik van triclosan en triclocarban. We vervangen triclosan en triclocarban door een reeks alternatieven, waaronder natuurlijke en op de natuur geïnspireerde antibacteriële ingrediënten.

Antwoorden op uw vragen

Wat zijn triclosan en triclocarban?

Triclosan en triclocarban worden al jarenlang gebruikt in producten voor de huishoudelijke en persoonlijke verzorging. De twee ingrediënten hebben zeer vergelijkbare eigenschappen, hoewel elk van hen beter presteert in andere soorten producten. Zo wordt triclosan bijvoorbeeld vaker gebruikt in vloeibare zeep, terwijl triclocarban voornamelijk in stukken zeep wordt gebruikt. In tandpasta's en mondwaters helpt triclosan bij de bestrijding van tandplak, dat veelal de oorzaak van orale gezondheidsproblemen is.

Zijn triclosan en triclocarban veilig?

Triclosan en triclocarban zijn door deskundige instanties van over de hele wereld, waaronder het Europese Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid (WCCV) en het Amerikaanse Cosmetic Ingredient Review (CIR), veilig bevonden voor consumentengebruik. Bovendien evalueert het Safety and Environmental Assurance Center (SEAC) van Unilever de nieuwste wetenschappelijke data, waardoor we er zeker van zijn dat triclosan en triclocarban op een veilige manier worden gebruikt in onze producten. Het SEAC controleert ook de niveaus van triclosan en triclocarban in het milieu, waardoor we ervan overtuigd zijn dat ons gebruik van deze ingrediënten veilig voor het milieu is.

Als u denkt dat triclosan en triclocarban veilig zijn, waarom stopt u dan met het gebruik ervan?

We zijn ons ervan bewust dat sommige personen zich zorgen maken over de mogelijke impact van triclosan en triclocarban op personen of het milieu en gebruiken daarom liever andere manieren om hygiënische voordelen te leveren. Aangezien we veilige en efficiënte alternatieven hebben gevonden, kunnen we voldoen aan de consumentenvoorkeuren en het gebruik van deze twee ingrediënten stopzetten.

Veroorzaken triclosan en triclocarban resistentie tegen antibiotica?

Sommige wetenschappers zijn bezorgd dat producten die triclosan en triclocarban bevatten resistentie tegen antibiotica zouden kunnen veroorzaken. Deze zorgen zijn echter afkomstig uit studies die geen rekening houden met de wijze waarop mensen producten gebruiken. Er is geen bewijs dat bij gebruik in huishoudelijke omgevingen onze producten de effectiviteit van antibiotica verminderen of zorgen voor een groter risico op kruisresistentie tegen antibiotica.

Deskundige instanties, waaronder het Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid van de Europese Unie, hebben de veiligheid van triclosan en triclocarban geëvalueerd, en hebben geen reden gevonden waarom mensen zouden moeten stoppen met het gebruik van producten die deze stoffen bevatten.

Hoe weet ik of een product van Unilever triclosan of triclocarban bevat?

Bij persoonlijke verzorgingsproducten die triclosan of triclocarban bevatten, staat dit op de verpakking vermeld. Tegen 2017 zullen onze producten geen triclosan of triclocarban meer bevatten, en onze huidverzorgings- en reinigingsproducten bevatten sinds eind 2015 al geen triclosan meer. We zullen ze vervangen door een reeks alternatieven, waaronder natuurlijke en op de natuur geïnspireerde antibacteriële ingrediënten.

Terug naar top