Finance | Carrière | Unilever Nederland

Een functie in Finance

Onze financiële talenten staan dicht bij het vuur en spelen een doorslaggevende rol bij alle belangrijke bedrijfsactiviteiten. Deze discipline voorziet in een objectieve prestatiemaatstaf en in de analyses die nodig zijn voor besluitvorming.

Meer over een carrière in Finance

Finance geeft je een uniek inzicht in de bedrijfsvoering van een grote multinational. Wanneer je aan de slag gaat binnen Finance zijn innovatief denken, teamfocus, aandacht voor detail en een strategisch perspectief cruciaal voor het behalen van successen op wereldformaat. Daarom nemen wij alleen de besten aan.

Tijdens je Unilever Future Leaders Programme draag je bij aan het creëren van toegevoegde waarde op alle gebieden, terwijl je tegelijk een goed beeld krijgt van het bedrijf. Je maakt deel uit van een multidisciplinair team met collega’s uit andere vakgebieden, zoals Marketing, Supply Chain en Customer Development. Daarnaast zul je deelnemen aan de Finance Foundation Course van de Unilever Finance Academy om je financiële vaardigheden en kennis nog verder te ontwikkelen.

Verantwoordelijkheid vanaf dag één: binnen het programma ligt de focus op het ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten en het ontplooien van je persoonlijke doelen. Deze twee componenten maken dat je vanaf het moment dat je start een echte baan uitvoert. Een baan die je inzicht geeft in de business, waarbij er continu ruimte is voor je eigen ontwikkeling en waar er van je wordt verwacht dat je een bijdrage aan de business levert.

Daarnaast ben je betrokken bij de bedrijfsactiviteiten op verschillende niveaus (van de fabrieksvloer tot aan de supermarkt). Verschillende rollen zorgen ervoor dat je een goed inzicht in de business krijgt, dat je persoonlijke ontwikkeling zich voortzet en dat je een bijdrage blijft leveren aan Unilever. In 2,5-3 jaar zul je roteren op verschillende posities. Afhankelijk van je ontwikkeling worden deze rollen steeds uitdagender, wat zich uit in verantwoordelijkheid voor grotere merken of categorieën, hogere budgetten en meer mensen. 

Als Finance Future Leader kun je in uiteenlopende gebieden werkzaam zijn. Je mogelijkheden als Finance Business Partner zijn zeer uiteenlopend en liggen binnen verschillende disciplines. Dit kan zijn in de fabriek, bij Procurement, binnen R&D, Marketing of CD (sales). Je verantwoordelijkheden liggen op het gebied van riskmanagement, informatiemanagement, financial accounting en budget control van grote merken als Axe, Dove, Lipton en Knorr.

Maar je kunt ook bij Corporate Finance verantwoordelijk zijn voor de kasstromen binnen de onderneming. In beide functies zul je bijvoorbeeld de resultaten monitoren, besluiten welke investering moet worden gedaan in welk project en het rendement berekenen van een promotionele activiteit. Je moet snel kunnen schakelen, omdat Unilever opereert in een omgeving waar de marktomstandigheden voortdurend veranderen.

Aan het eind van je Unilever Future Leaders Programme heb je een scala aan carrièremogelijkheden. Je zou kunnen overstappen naar een managementrol, bijvoorbeeld als financieel manager met verantwoordelijkheid voor een bepaalde portfolio van Unilever-merken. Of je zou als financieel manager kunnen werken in een van onze Europese of wereldwijde business teams. Naarmate je vordert in je carrière, krijg je meer financiële verantwoordelijkheid voor een businessunit, hetzij lokaal – in een land – of internationaal, waarbij je werkt aan de ontwikkeling van onze regionale en wereldwijde bedrijfsstrategieën.

The Finance Excellence Teams are a cornerstone of our organization. They are responsible for delivering decision support, process excellence and performance management across the entire business. Members of the Finance Excellence Teams interface directly with the business, providing insight and analysis in their specific subject area or process expertise right across their part of the business.

Finance Business Partners work on high value projects, such as major investment decisions or key performance interventions. Finance leadership aligns with the business on activities that need focused support and then resource them with the best mix of Finance business partners. These people work on the project end to end, from inception through to decision making, right across the value chain.

Controlling is at the core of finance. Controllers and their teams protect and unlock value through stewardship, brilliant fundamentals and proactive risk management.

As part of an Expertise Team, you will specialize in a certain aspect of finance, such as M&A, Investor Relations or E-commerce.

Drie manieren waarop je bij ons leert

Tijdens het Unilever Future Leaders Programme zijn er drie manieren waarop je bij ons leert; in de praktijk, via onze mensen en door formele trainingen.

In de praktijk: Vanaf dag een krijg je veel verantwoordelijkheid en werk je aan uitdagende projecten. Ook leer je door verschillende rotaties in je discipline en internationale plaatsingen. Dit levert een brede en verdiepende basis aan werkervaring op, die zal bijdragen aan je groei tot manager.

Via onze mensen: Door ondersteuning en begeleiding van mentors, senior leaders, Vice Presidents, directors en experts in jouw gebied krijg jij als Future Leader (trainees) de ruimte om jouw vaardigheden te ontwikkelen. Tijdens het UFLP word je gekoppeld aan een ‘buddy’, een huidige of voormalige trainee, die je ontwikkeling begrijpt. Via deze wegen zal je veel individuele coaching krijgen.

Formeel: Als Future Leader (trainee) krijg je een traject waarin je drie jaar lang een reeks vak gerelateerde trainingen zal krijgen. De trainingen worden inhouse gegeven en bestaan uit meer algemene trainingen (time management, project management, leiderschapstrainingen, presentatievaardigheden) en trainingen om je business acumen te versterken.

Unilever Take off schema

Onboarding

Unilever Future Leaders (trainees) hebben een uitgebreid onboarding programma, waarin ze beginnen met het verwerven van de benodigde kennis, skills, en vaardigheden om hun rol effectief te vervullen. De gestructureerde onboarding bestaat o.a. uit trainingen, workshops, en interactie met Unilever senior leaders, op lokaal en Europees niveau. Dit zorgt ervoor dat alle Future Leaders consistent worden opgeleid en snel integreren in Unilever; en dus sneller impact kunnen maken op de business.

We vinden het belangrijk dat Future Leaders zich welkom voelen, en steun krijgen vanuit de organisatie tijdens hun overgang naar een uitdagende baan. Wij denken dat dit ervoor zal zorgen dat ze succesvol zijn in hun rol, en zichzelf sneller kunnen ontwikkelen.

Alle Future Leaders hebben in de eerste 2 maanden van hun traineeship een verplichte rotatie in de ‘Field Force’ buitendienst. Dit is bedoeld om Future Leaders al vroeg in hun carrière kennis te laten maken met de core-business van Unilever, namelijk op de winkel vloer.

Rotaties

Binnen het UFLP programma vinden verschillende rotaties plaats en Unilever staat erom bekend hiermee deelnemers op te leiden naar sterke Future Leaders. Een rotatie is een project of rol, waar Future Leaders voor een bepaalde, vooraf vastgestelde, periode aan zullen werken tijdens het programma. Alle Future Leaders zullen verschillende rotaties doen, de duur en hoeveelheid is o.a. afhankelijk van de discipline.

Deze rotaties zijn bedoeld om kennis te laten maken met verschillende facetten van Unilever en onze kandidaten te ontwikkelen naar breed georiënteerde Future Leaders. Het is dan ook mogelijk om cross-functionele rotaties te doen (bijvoorbeeld een uitwisseling tussen Marketing en CD). Dit levert een verdiepende en stevige basis aan werkervaring op, die kan bijdragen aan de groei van de trainee naar een beoogde Managers rol na afsluiting van het programma.

UFLP Steps

Young Unilever Managers-netwerk

Alle Management Trainees worden opgenomen in het Young Unilever Managers-netwerk (YUM). Je kunt deelnemen aan een groot aantal leuke en interessante activiteiten, zoals workshops, borrels en de Intercompany wintersport. Naast je baan zijn er andere mogelijkheden om je te ontwikkelen én leuke dingen te doen. Zo kun je bijvoorbeeld campus manager worden, evenementen voor een goed doel organiseren of voorzitter worden van het YUM-netwerk.

"Tijdens mijn eerste rotatie ben ik verantwoordelijk voor het volledige overheads budget in de benelux. Deze baan kenmerk zich door dagelijks contact met collega’s van verschillende disciplines, frequent contact met senior leaders en de vrijheid om eigen projecten te initiëren en drijven."

Tim Uniken-Venema, Management Trainee Finance
Terug naar top

VOLG ONS

We zijn altijd op zoek naar mensen die geïnteresseerd zijn in een duurzame toekomst.

CONTACT

Neem contact op met Unilever en onze teams.

CONTACTINFORMATIE