Afval & Verpakkingen
De toenemende hoeveelheid plastic in het milieu betekent dat het urgenter is dan ooit om oplossingen te vinden om de hoeveelheid plastic afval na consumentengebruik te verminderen, hergebruiken, recyclen en terug te winnen.
Plastic is een integraal onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Het wordt gebruikt om producten te beschermen en zorgt ervoor dat producten makkelijk te leveren zijn en te hersluiten na gebruik. Maar dat is tevens ook de oorzaak van het enorme – en nog steeds groeiende – plastic afvalprobleem. Het komt in ons milieu terecht, vervuilt onze zeeën en doodt de dieren die in het water leven.
Het probleem is dat momenteel nog maar weinig plastic verpakkingen worden gerecycled of hergebruikt en weinig plastic verpakkingen zijn recyclebaar. Dit betekent een enorm verlies voor de maatschappij en het bedrijfsleven. Daarom hebben we in ons jaarverslag en de jaarrekeningen plastic verpakkingen aangeduid als het meest belangrijke risico voor ons bedrijf in 2018. Er moeten dringend maatregelen worden genomen op meerdere vlakken. Als bedrijf dat consumentengoederen produceert, zijn we ons bewust van de oorzaken en gevolgen van het lineaire ‘take-make-dispose’ model. En we willen daar verandering i in brengen.
Vanuit een puur zakelijk oogpunt is het niet logisch om plastic weg te gooien. Afval van plastic verpakkingsmateriaal vertegenwoordigt volgens het World Economic Forum jaarlijks een verlies van $80-$120 miljard voor de wereldwijde economie. Daarom hebben we een circulaire aanpak nodig, waarbij we niet alleen minder verpakkingen gebruiken, maar ook de verpakkingen die we gebruiken zo ontwerpen dat ze kunnen worden hergebruikt of gerecycled. p>
In een circulaire economie worden materialen opnieuw gebruikt en circuleren ze continu in een gesloten kringloop, en niet weggegooid nadat ze een paar keer zijn gebruikt. Dit houdt in dat de waarde van materialen, waaronder plastic, niet verloren gaat doordat ze worden weggegooid. Een meer circulair gebruik van materialen brengt minder kosten met zich mee en genereert minder afval. Het betekent nieuwe waardebronnen voor onze klanten en consumenten, een beter risicobeheer met betrekking tot grondstoffen en een verbeterde aanpak van de toeleveringsketen. p> De pijler met betrekking tot Afval en verpakkingen van ons Unilever Sustainable Living Plan draagt voornamelijk bij aan twee van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals – SDGs) van de VN)