Duurzaamheid verankeren | Duurzaam leven en duurzame groei | Unilever Nederland | Unilever Nederland
  1. Home
  2. ...
  3. Onze strategie voor duurzame groei
  4. Duurzaamheid verankeren

Duurzaamheid verankeren

We integreren duurzaamheid in onze merken, marketing en innovaties en ontdekken nieuwe ideeën en manieren om de doelen van het Unilever Sustainable Living Plan te bereiken.

Boeren verbouwen duurzame tomaten voor Knorr

Medewerkers spelen een cruciale rol. We geven hen de kennis en de middelen die ze nodig hebben om ons te helpen met het bevorderen van duurzame groei. Denk hierbij met name aan onze marketingteams die centraal staan in de ontwikkeling van merken met een Sustainable Living doel. We willen onze marketing gebruiken om positieve gedragsveranderingen te bewerkstelligen en om te delen wat we op dit gebied hebben geleerd. Zie Gedragsveranderingen bewerkstelligen.

We integreren duurzaamheid in de manier waarop we mensen betrekken, trainen en belonen en we hebben duurzaamheid verankerd in onze bestuursstructuren. We werken daarnaast samen met anderen op vier gebieden waarvan we hebben vastgesteld dat we de omvang van ons gebruik en de invloed die we hebben, kunnen gebruiken om hele systemen te veranderen.

Merken met een duurzaam doel stimuleren groei

Door duurzaam leven centraal te stellen in onze merken, inspireren we onze consumenten en stimuleren we onze verkoop. Het concept van 'merken met een missie' is niet nieuw. Onze eigen merken Lifebuoy en Ben & Jerry’s richten zich al vanaf het begin op een maatschappelijke of milieugerichte missie.

Maar in de complexe wereld van vandaag waar alles en iedereen met elkaar is verbonden, is een krachtige missie alleen niet genoeg en moeten merken kijken naar hun impact in de gehele waardeketen en over het gehele publieke domein. Merken kunnen niet een maatschappelijk doel nastreven en tegelijk schade toebrengen aan onze planeet, of het leven verbeteren van de vrouwen die onze producten kopen zonder oog te hebben voor de arbeidsomstandigheden van de vrouwen die deze producten maken.


Doelgerichte merken


Keith Weed

 

Onze Chief Marketing & Communication Officer, Keith Weed, leidt zowel onze marketingafdeling als ons Sustainable Business & Communications team.

"Door onze missie centraal te stellen binnen onze merken, kunnen we overgaan van 'marketing voor consumenten' naar 'belangrijk voor mensen'. Doelgerichte merken helpen bij de groei van ons bedrijf, verbinden ons met onze consumenten en maken een positieve sociale impact."

Hoe definiëren we een Sustainable Living merk

Daarom heeft Unilever gedefinieerd wat een echt Sustainable Living merk is. Zo’n merk moet niet alleen een duidelijke missie hebben die op den duur helpt bij de aanpak van een maatschappelijk of ecologisch probleem. Het product zelf moet ook een bijdrage leveren aan een of meer van de doelen die we ons hebben gesteld in het Unilever Sustainable Living Plan, dat op zijn beurt bijdraagt aan de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN.

Sustainable Living merken – zorgen dat doelen iets opleveren

Om producten en missie goed te kunnen beoordelen, hebben we een methodiek ontwikkeld waarmee we kunnen bepalen hoe, en in welke mate, elk merk presteert ten aanzien van de twee product- en doelcriteria. Zo kunnen we de voortgang voor deze merken met betrekking tot maatschappelijke en ecologische factoren systematisch weergeven. We hebben onze topmerken aan de hand van deze methodiek geanalyseerd en daaruit bleek dat onze 12 Sustainable Living merken in 2015 verantwoordelijk waren voor bijna de helft van onze totale groei. Daarnaast groeiden ze maar liefst 30% sneller dan de rest van het bedrijf.

In 2016 is het aantal van onze 40 beste topmerken dat zich als Sustainable Living merk kwalificeert, toegenomen van 12 naar 18. Onze zes grootste merken maken hier deel van uit: Knorr, Dove, Dirt is Good (onze wasmerken met verschillende namen op verschillende markten), Lipton, Rexona en Hellmann's. Samen groeiden onze Sustainable Living merken in 2016 maar liefst 50% sneller dan de rest van het bedrijf. En ze leverden ons meer dan 60% van onze groei op. We zullen onze Sustainable Living merken van 2017 na afronding van onze analyse in mei 2018 bekendmaken.

We denken dat we een grootschalige verandering alleen kunnen bewerkstelligen door grote, succesvolle merken die karakteristiek zijn voor hun categorie, herkenbaar duurzaam te maken.

Consumenten worden zich steeds bewuster van het positieve verschil dat merken kunnen maken bij sociale en ecologische problemen, en daarmee ook hoe zij zelf door het maken van aankoopkeuzes een verschil kunnen maken. Dit wordt vergroot door de toename aan sociale media en de mogelijkheden die deze sociale media bieden voor directer en persoonlijker contact met merken. Dit creëert op zijn beurt de toenemende vraag aan merken om inhoud te genereren die de waarden van de consumenten resoneert. Merken met een Sustainable Living doel helpt ze dat te doen.

In 2015 hebben we onderzocht of de mening van consumenten over duurzaamheid zich vertaalt naar daadwerkelijke aankoopkeuzes1. Ons onderzoek toonde aan dat meer dan 50% van de mensen merken willen kopen die duurzamer zijn. Ook bleek hieruit dat consumenten belang hechten aan duurzaamheid, zowel in ontwikkelde als opkomende markten. In 2017 hebben we de resultaten van dit onderzoek en onze nieuwste ideeën met betrekking tot het bevorderen van groei middels doelgerichte merken, gepubliceerd in Zorgen dat doelen iets opleveren: Inspiratie voor Sustainable Living (PDF | 2MB) om aan te tonen hoe opvattingen veranderen.

Spotlight

Hellmann's rode en groene tomatenketchup

Doelgerichte producten in actie: De rode en groene tomatenketchup van Hellmann's

Doel: Het verminderen van voedselverspilling die verband houdt met de productie van onze producten

Product: De rode en groene tomatenketchup van Hellmann's, die in april 2017 op de markt gebracht is, wordt gemaakt van groene en rode tomaten. Dit in tegenstelling tot traditionele ketchup waarbij alleen rode tomaten gebruikt worden. Door alleen rode tomaten te gebruiken, werd 10% van de totale oogst afgedankt, daarom hebben we een nieuw recept gemaakt waarbij beide tomaten gebruikt worden. De rode en groene tomatenketchup van Hellmann's heeft mogelijk al 2,5 miljoen tomaten per jaar van de verspilling gered, en uit de feedback blijkt dat de smaak er niet minder om is.

Lees meer over de acties die we ondernemen om voedselverspilling tegen te gaan.

Hellmann's is een van de vele voorbeelden dat laat zien hoe we specifieke sociale en ecologische problemen aanpakken op basis van de doelstellingen in ons Unilever Sustainable Living Plan. Ons werk met Sustainable Living merken is gebaseerd op een gedetailleerde analyse van de milieuvoetafdruk die onze merken gedurende hun gehele levenscyclus genereren. Zie Levenscyclusbeoordeling voor meer informatie over onze aanpak.

1 Unilever-onderzoek in 2015 door Flamingo en Europanel

Terug naar top

VOLG ONS

We zijn altijd op zoek naar mensen die geïnteresseerd zijn in een duurzame toekomst.

CONTACT

Neem contact op met Unilever en onze teams.

CONTACTINFORMATIE