Het Unilever Sustainable Living Plan voor

Voeding verbeteren

Voeding verbeteren

Betere producten, beter eetpatroon, betere levens.

Tegen 2050 zal een mondiale bevolking van ruim 9 miljard mensen meer dan 70% meer voedsel nodig hebben dan vandaag de dag wordt geconsumeerd. Als we deze groeiende bevolking willen voeden op een manier die voldoet aan de hoogste voedingskundige normen en met een duurzame herkomst, vereist dat aanzienlijke verbeteringen in ons wereldwijde voedingssysteem. Landbouw en voeding zijn een rode draad in alle 17 Global Goals van de Verenigde Naties voor duurzame ontwikkeling.

De problemen, van grondgezondheid tot volksgezondheid, zijn complex en onlosmakelijk met elkaar verbonden. En ze kunnen niet worden opgelost door voedselproductie en -consumptie los van elkaar aan te pakken. Het voedingscomponent van ons Unilever Sustainable Living Plan draagt bij aan een aantal van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN, waaronder: Doel 1 - Geen armoede, 2 - Geen honger, 3 - Goede gezondheid en 17 - Samenwerkingsverbanden voor duurzame ontwikkeling.

Wij blijven werken aan het produceren van veilig en kwalitatief voedsel met een hoge voedingswaarde dat toegankelijk is voor iedereen, met respect voor het milieu en minder afval, waarbij we de levens van voedingsproducenten, de voedingswaarde en het welzijn van consumenten willen verbeteren. Meer dan 1 miljard mensen maakt dagelijks gebruik van onze voedingsmiddelen en dranken.

We weten dat mensen producten willen en verwachten van topkwaliteit, die gezond zijn voor hen en voor de planeet. We gebruiken onze schaal en ons bereik om mensen de kans te geven gezonder te eten, en maken het gemakkelijker voor mensen om producten te kiezen die passen in hun voedingspatroon, levensstijl en budgetten. 

Een gezonder eetpatroon betekent meer variatie en seizoensproducten, minder vlees, vet en suiker, meer groenten, plantaardig voedsel en thee, en volkoren producten en gezonde vetten. We verrijken veel van onze voedingsmiddelen met essentiële vitaminen en mineralen om het tekort aan micronutriënten aan te pakken waar deze het vaakst voorkomen.

We zijn ons terdege bewust dat we ons steentje moeten bijdragen in het herstellen van het wereldwijde voedselsysteem om onze groeiende populatie te voeden met gezonde voeding van een gezonde planeet. Sustainable Nutrition is onze raamwerk voor het stimuleren van vooruitgang naar een voedselsysteem dat duurzaam is van voedselproductie tot voedselconsumptie, en de connecties herkent tussen landbouw, milieu, voedsel, voedingswaarde en gezondheid. Hiermee dragen wij bij aan de Global Goals van de VN en aan onze eigen ambitie om een progressiever voedingsbedrijf te worden.

Onze strategie

Wij zijn toegewijd aan het ondersteunen van consumenten, zodat zij gezondere en duurzamere keuzes kunnen maken.

Een man die Flora op een geroosterd broodje smeert

Onze Sustainable Nutrition-strategie is onze wegwijzer om in actie te komen voor de Global Goals van de VN voor duurzame ontwikkeling met consumenten aan het hart. Dat betekent het produceren van veilig en kwalitatief voedsel met een hoge voedingswaarde dat toegankelijk is voor iedereen, met respect voor het milieu en minder afval, waarbij we de levens van voedingsproducenten, de voedingswaarde en het welzijn van consumenten willen verbeteren.

Bij ons staan consumenten aan de basis van alles wat we doen. We willen het vertrouwen van consumenten winnen door transparantie, maar ook de doelen bereiken die we hebben bepaald in het Unilever Sustainable Living Plan. We doen dit door ons te richten op betere producten, betere eetpatronen en betere levens.

Een lange geschiedenis van kwaliteitsproducten

Onze merken zoals Knorr, Lipton en Blue Band leveren al meer dan 100 jaar goede voedingsmiddelen met lekkere producten. Vandaag de dag worden onze voedingsproducten en dranken in bijna 100 landen verkocht. Op deze schaal speelt verantwoordelijkheid ook een rol, dus volgen we een strak geformuleerd beleid op het gebied van voeding en hebben we ambitieuze voedingskundige normen bepaald die zijn opgenomen in onze R&D-strategie.

Onze benadering met betrekking tot voeding

We zorgen ervoor dat ons voedingsprogramma reageert op zorgen van mensen en in lijn is met de adviezen van openbare gezondheidsorganen, zoals het Global Action Plan for the Prevention of Non-Communicable Diseases 2013–20 van de Wereldgezondheidsorganisatie. We focussen ons op drie belangrijke elementen op het gebied van volksgezondheid: gezondheid van het hart, obesitas en ondervoeding. Dit zijn de gebieden waar onze merken de grootste impact kunnen hebben op welzijn, door het aanbieden van smakelijke en voedzame producten en aansprekende communicatie.

Onze voedingsstrategie bestaat uit drie delen:

 • Betere producten. We werken continu aan het verbeteren van de kwaliteit van onze voedingswaarden. De spreads van onze merken Becel, Rama en Blue Band bevatten essentiële vetten en onze theeproducten van Lipton zijn verfrissend en hydraterend. Momenteel experimenteren we in Nigeria met Knorr bouillonblokjes die zijn verrijkt met ijzer en combineren dat met een programma over voedzaam koken. En wereldwijd voldoen onze kinderijsjes van merken zoals Max, Paddle Pop en Popsicle aan onze strenge voedingsnormen.
 • Beter eetpatroon. Door onze marketingprogramma's stimuleren we voedzamer bakken en koken met onze margarines van Becel en dressings van Hellmann's. We promoten gezonde recepten op verpakkingen en online, bijvoorbeeld met onze 'maaltijdoplossingsproducten' van Knorr en we zijn heel actief in het trainen van chef-koks in restaurants en op cateringlocaties.
 • Betere levens. Onze campagnes stimuleren mensen om gezonder te eten en te leven. Een goed voorbeeld is de steun van Blue Band aan campagnes in Indonesië en Kenia voor een gezond ontbijt.

In 2003 waren we het eerste bedrijf dat een nauwkeurige methodologie toepaste om te definiëren hoe betere producten er uit zouden moeten zien. Dit heeft geresulteerd in onze hoogste voedingskundige normen die we inzetten voor verschillende toepassingen, zoals het herformuleren van onze producten, het evalueren van het gebruik van gezondheidsclaims, het bepalen of iets gemarket mag worden voor kinderen en voedingsetikettering. Onze toezegging zal honderden miljoenen mensen helpen met het realiseren van een gezonder voedingspatroon.

Hoe partners ons helpen met het promoten van gezondheid

Onze merken zijn met hun boodschappen over gezond eten en leven, heel belangrijk in het op inspirerende wijze contact maken met mensen. We betrekken een brede groep van beïnvloeders, waaronder beroemde chef-koks, foodbloggers en openbare gezondheidsorganen om onze boodschap onder het voetlicht te krijgen.

Het wetenschappelijk inzicht in hoe voeding van invloed is op onze gezondheid, evolueert continu. Dus werken we samen met prominente onderzoekspartners, zoals het Nederlandse Top Institute Food and Nutrition en het Amerikaanse Harvard School of Public Health. Daarnaast onderzoeken we motivatoren voor bedragsverandering, bijvoorbeeld met het International Union of Nutrition Sciences1. We dragen bij aan de laatste inzichten op het gebied van voedselzekerheid en duurzame voedingspatronen, en delen onze kennis via wetenschappelijke conferenties en door peer-beoordeelde publicaties. We doen wetenschappelijk onderzoek met inachtneming van de hoogste normen van integriteit.

En we spelen een toonaangevende rol in industriebrede, zelfregulerende initiatieven die betere producten, voeding en levens stimuleren. We nemen deel in handelsverenigingen, zoals de International Food & Beverage Alliance, Consumer Goods Forum, FoodDrinkEurope, Better Business Bureau in Noord-Amerika en Food Industry Asia. We ondersteunen brede coalities en samenwerkingsverbanden zoals Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN), Scaling Up Nutrition (SUN) en het World Food Programme. En we werken samen met andere voedsel- en drankindustrieën om consumenten transparante en betrouwbare informatie over voedingswaarde te geven.

Via al deze activiteiten, stimuleren we het delen van best-practices, transparantie, betekenisvolle monitoring en realiseren we echte veranderingen in het voedingspatroon van mensen.

1 Hindernissen voor vooruitgang in het verlagen van het zoutgehalte voor de algemene populatie. Een internationaal onderzoek. R.S. Newson, I. Elmadfa, Gy. Biroc, Y. Cheng, V. Prakash, P. Rust, M. Barna, R. Lion, G.W. Meijer, N. Neufingerl, I. Szabolcs, R. van Zweden, Y. Yang, G.I.J. Feunekes Appetite 2013, vol 71: 22-31.

Onze toezegging

Wij zullen blijven werken aan de verbetering van de smaak en voedingswaarde van al onze producten. Het merendeel van onze producten voldoet aan normen die zijn gebaseerd op nationale voedingsaanbevelingen of overtreft deze zelfs. Onze toezegging gaat nog verder: tegen 2020 zullen wij het deel van ons portfolio dat voldoet aan de hoogste voedingskundige normen, gebaseerd op wereldwijd erkende voedingsrichtlijnen, verdubbelen. Dit zal honderden miljoenen mensen helpen een gezonder voedingspatroon te realiseren.

Voortgang

35% van ons portfolio gemeten naar volume2 voldeed aan de hoogste voedingskundige normen in 2016. Dit is gebaseerd op een beoordeling van alle producten in alle landen en binnen onze hele retail- en foodservice.

Het zoutgehalte in 61% van onze Foods-portfolio (gemeten naar volume) voldeed aan de doelstellingen die in lijn zijn met het advies van de Wereldgezondheidsraad van niet meer dan 5 g zout per dag 79% van ons wereldwijde assortiment zachte spreads op basis van plantaardige oliën3 bevatte in 2016 niet meer dan 33% verzadigd vet en ten minste 67% goed, onverzadigd vet. 91% van ons verpakte ijs bevat nu wereldwijd niet meer dan 250 kilocalorieën of minder per portie. En sinds 2010 gebruiken we 12% minder suiker in onze gezoete theedranken.

2 Voor het meten van onze vorderingen op het gebied van voeding, hanteren we een rapportageperiode die loopt van 1 oktober tot en met 30 september. Zie onze Hoogste voedingskundige normen

3 Voor alle andere producten in ons spreadsassortiment, inclusief onze melanges, streven we naar het laagst mogelijke gehalte aan verzadigd vet zonder de productkwaliteit en de verwachtingen van de consument en de klant in het geding te brengen.

Toekomstige uitdagingen

Het Global Nutrition Report 2015 laat zien dat vooruitgang van overheden, gezondheidsorganen en de industrie niet snel genoeg gaat om over- en ondervoeding tegen te gaan. Hiervoor is collectieve actie vereist van een brede groep belanghebbenden om mensen te helpen met het veranderen van hun eetgewoonten. Daarnaast zien we steeds meer regulering in de voedselindustrie als een tool om verandering te stimuleren en om snellere acties uit de industrie te zien op zorgwekkende voeding.

We hebben een stevig verankerd programma waarmee we het gebruik van zout, verzadigd vet, suiker en calorieën terugdringen en we zorgen ervoor dat we lekkere producten kunnen maken die voldoen aan onze doelstellingen. Want gezonde producten die niet gekozen worden door de consument, hebben geen effect.

Zo doen we meer op het gebied van het verrijken van onze voedingsmiddelen met essentiële vitamines en mineralen, zoals ons pilotprogramma in Nigeria. Hiermee verzekeren we dat onze producten meer mensen zullen bereiken, inclusief mensen in de lagere inkomensgroep.

We richten ons daarnaast steeds meer op het promoten van gezonde recepten voor onze merken, waarbij we consistente standaarden gebruiken die belangrijke voedingswaarden alsmede gezonde ingrediënten benadrukken.

Er is nog veel werk aan de winkel en wij blijven daarin onze rol spelen, maar we verheugen ons ook in onze toppositie in de 2016 Global Access to Nutrition Index.

Transformationele verandering - Ontdek hoe we transformationele verandering stimuleren door ontbossing te stoppen, de positie van de vrouw te versterken, duurzame landbouw en kleinschalige boeren te ondersteunen en water, sanitatie en hygiëne te verbeteren.


Uitbreiden voor meer Voeding verbeteren

Doelen en prestaties

Onze ambitieuze doelstellingen op het gebied van voeding kunnen honderden miljoenen mensen helpen om te genieten van goede voeding en een beter eetpatroon.

Voeding verbeteren
Onze toezegging

Wij zullen blijven werken aan de verbetering van de smaak en voedingswaarde van al onze producten. Het merendeel van onze producten voldoet aan normen die zijn gebaseerd op nationale voedingsaanbevelingen of overtreft deze zelfs. Onze toezegging gaat nog verder: tegen 2020 zullen wij het deel van ons portfolio verdubbelen dat voldoet aan de hoogste voedingskundige normen, gebaseerd op wereldwijd erkende voedingsrichtlijnen. Dit zal honderden miljoenen mensen helpen een gezonder voedingspatroon te realiseren.

Onze prestaties

35% van onze portfolio gemeten naar volume voldeed aan de hoogste voedingskundige normen in 2016 van op basis van wereldwijd erkende voedingsrichtlijnen.

Ons perspectief

Voldoen aan de hoogste voedingskundige normen is een serieuze toezegging. Het betekent onder meer dat we op het gebied van techniek voor uitdagingen zijn gesteld die we moeten oplossen om lekkere producten te kunnen maken die voldoen aan onze doelstellingen en die in de smaak vallen bij consumenten.

Het overgrote deel van onze portfolio voldoet al aan benchmarks die zijn gebaseerd op nationale voedingsaanbevelingen. We liggen op koers om onze toezegging voor 2020 te halen, wat betekent dat door alle landen heen 60% van ons assortiment voedingsmiddelen en dranken gemeten naar volume zal voldoen aan de hoogste voedingskundige normen. Tegen 2016 voldeed 35% aan deze normen1. Dat is vergelijkbaar met meer dan de helft van de porties die we verkopen.

We zijn al een heel eind op weg met het aanpassen van de samenstelling van producten in al onze categorieën en we hebben flinke vorderingen gemaakt met het verminderen van zout, suiker en verzadigd vet. We delen onze vorderingen en aanpak voortdurend met voedings- en volksgezondheidsexperts, zodat zij ook over de voordelen van onze producten kunnen praten met consumenten.

Onze aanpak krijgt extern erkenning: we staan als ‘top performer’ genoteerd in de 2016 Global Access to Nutrition Index (ATNI), een onafhankelijke ranglijst van voedingsprogramma's van de grootste producenten van voeding en dranken ter wereld en in India waren we nummer twee in de India Spotlight Index in 2016. Tot 2015 scoorden we consistent heel hoog in de Dow Jones Sustainability Index (DJSI), maar omdat we in 2016 naar een andere industriecategorie binnen de Index zijn gegaan, worden onze activiteiten op voedingsgebied niet meer overwogen.

We werken hard om deze verbeteringen te realiseren voor de miljard mensen die dagelijks gebruikmaken van onze voedingsmiddelen en dranken. Bekijk een samenvatting van onze prestaties tegen onze wereldwijde voedingskundige normen in onze toplanden in 2016 (PDF | 523KB). We stellen op een doorlopende basis prestaties vast voor de pilaren en doelen ons Unilever Sustainable Living Plan; de meest recente vaststelling van onze voedingspilaar was uitgevoerd door PwC in 2015 (PDF | 323KB). Zie Independant Assurance (Onafhankelijke vaststelling) voor onze aanpak op het gebied van vaststelling.

1 Voor het meten van onze vorderingen op het gebied van voeding, hanteren we een rapportageperiode die loopt van 1 oktober tot en met 30 september. Zie onze Hoogste voedingskundige normen .


 • Bereikt

 • Op koers

 • Niet op koers

 • %

  van doel behaald

Key
 • Bereikt

 • Op koers

 • Niet op koers

 • %

  van doel behaald

Onze doelen

Ga naar Onafhankelijke vaststelling voor meer details over ons vaststellingsprogramma in het hele Sustainable Living Plan van Unilever.

Het zoutgehalte verlagen

Onze eerste mijlpaal was om eind 2010 het zoutgehalte naar 6 g per dag terug te brengen. Hiervoor waren verlagingen tot 25% nodig. In 2010 hebben we aangegeven dat het onze ambitie is het zoutgehalte met nog eens gemiddeld 15-20% terug te brengen om de doelstelling van 5 g zout per dag te halen. In 2013 hebben we onze toezegging nader toegelicht.


 • Tegen 2020 zal 75% van onze voedingsmiddelen voldoen aan zoutgehaltes die een zoutinname van 5 g per dag mogelijk maken.

61% van ons assortiment voedingsproducten voldeed in 2016 aan de doelstelling van 5 g.


Ons perspectief

We liggen op koers om onze doelstelling voor 2020 te halen.

Om nog meer stappen te zetten, moeten we doorgaan met ons programma voor zoutreductie zoals we dat hebben uitgestippeld voor onze consumentenproducten en voor Food Solutions, ons bedrijf op het gebied van professionele catering. Daarnaast is het nodig dat alle relevante belanghebbenden, zoals overheden, gezondheidsinstanties en professionals in de gezondheidszorg, hun vizier richten op de impulsen en barrières die mensen ervaren wanneer ze overstappen op gezondere gewoontes, aangezien de huidige zoutinname van mensen de aanbevolen niveaus ver overschrijdt.

De hoeveelheid verzadigde vet verlagen

Wij streven ernaar de vetsamenstelling van onze producten te verbeteren door de hoeveelheid verzadigd vet zoveel mogelijk te verlagen en de hoeveelheid essentiële vetten te verhogen.


 • Tegen 2012 bevatten onze toonaangevende spreads minder dan 33% verzadigd vet als onderdeel van de totale hoeveelheid vet.
92

Tegen 2012 bevatte 92% van onze toonaangevende spreads gemeten naar volume minder dan 33% verzadigd vet als onderdeel van de totale hoeveelheid vet.


 • Een dagelijkse portie levert ten minste 15% van de essentiële vetzuren die worden aanbevolen volgens internationale voedingsrichtlijnen.
92

Tegen 2012 leverde 92% van onze toonaangevende spreads gemeten naar volume ten minste 15% van de essentiële vetzuren die worden aanbevolen volgens internationale voedingsrichtlijnen.


We willen de vetkwaliteit van al onze zachte spreads op basis van plantaardige oliën in kuipjes, verder verbeteren. In 2013 hebben we onze toezegging uitgebreid.


 • Tegen 2017 zal 90% van ons volledige wereldwijde assortiment zachte spreads op basis van plantaardige oliën1 niet meer dan 33% verzadigd vet bevatten en ten minste 67% goed, onverzadigd vet.

In tropische gebieden waar geen gekoelde distributie is, wordt de maximale hoeveelheid verzadigd vet gesteld op 38%, aangezien er een iets hoger gehalte aan verzadigd vet nodig is om de stabiliteit van de spreads te handhaven.

79% van ons wereldwijde assortiment zachte spreads op basis van plantaardige oliën1 bevatte in 2016 niet meer dan 33% verzadigd vet en ten minste 67% goede verzadigde vetten.


Ons perspectief

Het aandeel van ons wereldwijde portfolio van zachte spreads op basis van plantaardige oliën dat voldeed aan ons doel, is licht gedaald van 82% in 2015 naar 79% in 2016. De oorzaak hiervoor is het aanbod van meer producten met andere smaken en consistenties voor zowel bakken, koken als smeren. Sommige van deze nieuwe producten bevatten een hoger percentage verzadigd vet dan ons doel, om te voldoen aan de smaak en culinaire prestaties waar consumenten om vragen.

Naast het feit dat wij het gehalte aan verzadigde vetten kunnen verlagen om onze producten te verbeteren, blijft samenwerking met anderen belangrijk om onze impact te vergroten. Zo hebben we geconstateerd dat initiatieven om de bewustwording rond hartgezondheid te vergroten, vaak meer effect hebben als ze plaatsvinden in samenwerking met gezondheidsinstanties en professionals in de gezondheidszorg.

1 Voor alle andere producten in ons spreadsassortiment, inclusief onze melanges, streven we naar het laagst mogelijke gehalte aan verzadigd vet zonder de productkwaliteit en de verwachtingen van de consument en de klant in het geding te brengen.

Transvetten verwijderen

Tegen 2012 zullen wij uit al onze producten alle transvetten hebben verwijderd die afkomstig zijn van gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige olie.

In 2012 bevatte 100% van ons assortiment gemeten naar volume geen transvetten die afkomstig waren van gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige olie.1


Ons perspectief

Tegen 2012 hadden we onze doelstelling gehaald om transvetten afkomstig uit gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige olie wereldwijd uit onze producten te verwijderen. We controleren onze producten regelmatig om er zeker van te zijn dat we hieraan blijven voldoen. Als er producten worden gevonden met transvetten uit gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige olie, wordt de samenstelling van deze producten herzien.

1 We hebben onze definitie en aanpak van de verwijdering van transvetten uit gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige olie gepubliceerd. Zie: Melnikov S & Zevenbergen H. 'Implementation of removing trans fatty acids originating from partially hydrogenated vegetable oils'. New Food 2012; 5: 44-46. Deze aanpak richt zich op de belangrijkste ingrediënten in onze recepten en omvat niet de sporen van transvetten uit gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige olie die kunnen worden aangetroffen in sommige smaakstoffen of emulgatoren.

Het suikergehalte verlagen

Vóór 2010 hadden wij het suikergehalte in onze drinkklare theeproducten al verlaagd. Tegen 2020 willen we het suikergehalte in drinkklare theeproducten met nog eens 25% verlagen. In 2014 hebben we deze doelstelling uitgebreid naar onze ijsthee in poedervorm en theeproducten met melk1.

12% minder suiker in alle gezoete dranken op theebasis in 2016 t.o.v. 2010.


Ons perspectief

We liggen op koers om onze doelstelling voor 2020 te halen. In 2016 hebben we onze vooruitgang doorgezet, en het suikergehalte in veel bestaande producten verlaagd en in veel markten nieuwe producten gelanceerd met minder suiker. Dit heeft geleid tot een 1,2% suikerverlaging in 2016 t.o.v. 2015. We gaan door met het verlagen van het suikergehalte in ons assortiment dranken op theebasis, en met het aanbieden van dranken en innovaties met minder suiker, maar met behoud van de smaak die consumenten lekker vinden.

1 Onze doelstelling ten aanzien van suikerreductie geldt voor alle drinkklare theeproducten, ijsthee met melk in poedervorm, vloeibare concentraten, retail en foodservice en alle nieuwe gezoete producten voor de totale periode van 2010 tot 2020.

Het aantal calorieën beperken

 • Tegen 2014 bevat 100% van onze kinderijsjes 110 kilocalorieën of minder per portie. In 2012 voldoet 60% aan dit niveau.

In 2014 bevatte 100% van onze kinderijsjes 110 kilocalorieën of minder per portie, in 2013 was dit 86%2.


 • Tegen 2015 bevat 80% van onze verpakte ijsproducten niet meer dan 250 kilocalorieën per portie.1.

91% van ons verpakte ijs gemeten naar volume bevat 250 kilocalorieën of minder per portie in 2015 en 2016.


Ons perspectief

We hebben onze toezegging gerealiseerd dat onze kinderijsjes in 2014 niet meer dan 110 kilocalorieën zouden bevatten. We zijn een van de eerste bedrijven wereldwijd die ervoor heeft gezorgd dat al onze kinderijsjes, overal, voedingskundig verantwoord zijn.

In 2015 bereikten we 91% en daarmee overtroffen we onze wereldwijde doelstelling dat 80% van ons verpakte ijs niet meer dan 250 kilocalorieën zou bevatten. We hebben in 2016 91% weten te behouden (berekend op basis van 97% van de wereldwijde ijsverkoop). Om aan te tonen dat we over de hele breedte van onze ijsactiviteiten een verantwoorde aanpak hanteren, streven we ernaar om in 2016 voor ten minste 80% hieraan te voldoen.

1 Een portie wordt gedefinieerd als: een voorverpakte eenpersoonsportie van een ijsproduct, bedoeld om in één keer geconsumeerd te worden, of 100 ml indien verkocht in een verpakking die is bedoeld voor gespreide consumptie, zoals een bak.

2 Onze doelstelling voor kinderijs is beoordeeld aan het einde van het vierde kwartaal van 2014. In de rest van onze verslaglegging is de voortgang beoordeeld over de periode van het vierde kwartaal van 2015 tot en met het derde kwartaal van 2016.

Informeren over gezond eten

We streven naar duidelijke, simpele etikettering op onze producten, zodat consumenten betere keuzes kunnen maken voor een evenwichtig voedingspatroon. Onze producten in Europa en Noord-Amerika vermelden volledige voedingsinformatie.


 • Tegen 2015 zal dit het geval zijn voor al onze producten wereldwijd. We vermelden tevens de energiewaarde per portie op de voorkant van de verpakking, plus acht belangrijke voedingsstoffen en % Referentie-inname voor vijf voedingsstoffen op de achterkant van de verpakking.

Met onze doelen zullen we de plaatselijke of regionale industriële afspraken evenals de wetgeving in elke markt respecteren.

86

In 2015 had 86% van ons assortiment een etiket op de verpakking met volledige voedingsinformatie, conform onze toezegging. In 2016 is dit toegenomen tot 92%1. We werken samen met de desbetreffende autoriteiten om een positief klimaat voor etikettering te creëren en de etikettering van onze producten verder aan te passen, zodat consumenten gezondere producten kunnen kiezen.


Ons perspectief

In 2016 was 92%1 van ons assortiment volledige conform onze toezegging. Meer dan 99% van onze producten bevatte voedingsinformatie op de verpakking of online (in ieder geval met betrekking tot ‘de grote 4’2).

Onze doelstelling is ambitieus en bestrijkt al onze merken en markten. We hebben een mondiaal governance-model ingericht met uitgebreide monitoring om de voedingswaarde-etikettering per product te controleren. Echter, ondanks dat we onze etiketteringstoezegging blijven stimuleren in onze totale voedings- en drankenportfolio, hebben we onze doelstelling nog niet volledig waargemaakt.

Terwijl verschillende landen een voorkeur krijgen voor etikettering op de voorkant van de verpakking, blijven wij samenwerken met overheden, ngo’s en andere relevante openbare belanghebbenden om te werken naar een wereldwijd geharmoniseerde en transparante etikettering, zodat consumenten een gezonde keuze kunnen maken.

1 Deze cijfers zijn op basis van volume van 1 april 2016 tot 30 juni 2016 van onze Food and Refreshment-categorieën (inclusief de onderdelen van Pepsi Lipton waar Unilever verantwoordelijk is voor de marketing en distributie), alsmede van de producten van ons foodservice-bedrijf Unilever Food Solutions. Producten waarvan de marketing via andere samenwerkingsverbanden verloopt, vallen hier niet onder.

2 Grote 4: voedingsinformatie is inclusief energie (kJ en kcal), eiwitten (g), koolhydraten (g) en vet (g)

Terug naar top