Gezondheid en welzijn
Op deze pagina vindt u antwoorden van Unilever op veelgestelde vragen die betrekking hebben op gezondheid en welzijn.
Obesitas aanpakken
Als een van ‘s werelds grootste voedingsmiddelenproducenten zijn wij vastbesloten een rol te spelen om te helpen obesitas aan te pakken.
Meer dan 1,9 miljard volwassenen – 39% van de wereldbevolking – heeft overgewicht en 13% lijdt aan obesitas. Deze obesitasepidemie moet worden aangepakt. Er is niet één oplossing, maar het is wel duidelijk dat oplossingen holistisch moeten zijn en dat een aanpak van meerdere belanghebbenden nodig is, waarbij overheden, ngo’s, het maatschappelijk middenveld en het bedrijfsleven samen dienen te werken om te komen tot een robuust programma van maatregelen op landelijk niveau.
Onze benadering heeft veel verschillende facetten en is gebaseerd op: aanpassen van de samenstelling van onze producten door verlaging van suikergehalte en aantal calorieën in bepaalde producten; duidelijke etikettering, zodat consumenten weloverwogen voedingskeuzes kunnen maken; consumenten producten bieden met minder of geen calorieën en hen stimuleren gezond te eten en te leven; verantwoorde marketing voor alle leeftijden, maar vooral voor kinderen, en de voedingsindustrie in breder verband stimuleren hiervoor wereldwijd een ‘best practice’ vast te stellen.
Bekijk hoe wij we de smaak en voedingswaarde van onze producten verbeteren.
Productveiligheid en -kwaliteit
Onze producten worden ontwikkeld en gemaakt met de intentie dat ze veilig zijn om te gebruiken zoals ze bedoeld zijn.
In Unilevers Gedragscode (Code of Business Principles) is vastgelegd dat wij producten en diensten willen bieden die veilig zijn en dat we willen innoveren op een gedegen wetenschappelijke basis. Wij hebben verplichte beleidsregels en standaarden ontwikkeld om te garanderen dat we hieraan voldoen. Veiligheid en kwaliteit zijn een belangrijk en integraal onderdeel van onze productontwikkeling.
Ons Safety and Environmental Assurance Centre werkt met teams binnen heel Unilever om te beoordelen of onze producten en productieprocessen veilig zijn en duurzaam vanuit milieu-oogpunt. We hanteren internationaal erkende externe certificeringsstandaarden binnen onze hele toeleveringsketen om zeker te stellen dat onze management- en controleprocessen solide zijn. We monitoren feedback van consumenten en klanten en nemen snel actie om mogelijke issues met betrekking tot productkwaliteit of veiligheid aan te pakken. Zulke gevallen worden uitgebreid onderzocht om de onderliggende oorzaak te achterhalen; de lessen die hieruit worden getrokken, worden wereldwijd gedeeld om herhaling te voorkomen.
Bekijk ons beleid en richtlijnen die zorgen dat wij verantwoord omgaan met gezondheid en voeding.
Reductie van verzadigde vetten
Wij zijn bezig de hoeveelheid verzadigde vetten in onze producten aanzienlijk te verlagen en de hoeveelheid gezonde onverzadigde vetten te verhogen.
Onverzadigde vetten, aanwezig in noten, zaden, vis en in spreads op basis van plantaardige olie zijn goed voor ons, maar te veel verzadigd vet – voornamelijk aanwezig in zuivel- en vleesproducten – vormt een risico voor hartkwalen.
Wij zijn van mening dat wij een verantwoordelijkheid hebben om onze consumenten gezonde voedingskeuzes te bieden. Als onderdeel van ons Unilever Sustainable Living Plan is het ons streven onze spreads te verbeteren door er zoveel mogelijk verzadigde vetten uit te halen en het gehalte ‘goede’, onverzadigde vetten te verhogen, zonder concessies te doen aan smaak en kwaliteit. Tegen 2017 zal 90% van al onze spreads op basis van plantaardige oliën minder dan 33% verzadigde vetten bevatten en minstens 67% ‘goede’ onverzadigde vetten.
Bekijk hoe wij continu werken aan de verbetering van de smaak en voedingswaarde van onze producten.
Suikergehalte verlagen
In veel van onze producten verlagen we het suikergehalte, om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de gezondheid van consumenten.
Veel mensen genieten van de zoete smaak van suiker. Suiker geeft veel producten ook hun textuur, structuur en kleur, en helpt om ze goed te houden. Gezondheidsinstanties bevelen echter een beperkte suikerinname aan om te voorkomen dat mensen te veel calorieën binnenkrijgen. Dat kan namelijk leiden tot obesitas, een van de risicofactoren voor het krijgen van hartziekten en diabetes.
Daarom zijn in het Unilever Sustainable Living Plan doelen opgenomen die zijn gericht op forse vermindering van het suikergehalte en het aantal calorieën van producten die variëren van onze drinkklare theedranken tot onze ijsjes. We concentreren ons op dranken en ijsjes, omdat we daar de meeste impact kunnen hebben en zo de grootste bijdrage kunnen leveren aan de volksgezondheid. Natuurlijk moeten onze producten nog wel zoet genoeg zijn, zodat consumenten de smaak accepteren. Daarom gebruiken we in veel producten goedgekeurde laagcalorische zoetstoffen om suiker helemaal of gedeeltelijk te vervangen.
Bekijk hoe wij continu werken aan de verbetering van de smaak en voedingswaarde van onze producten.
Verantwoordelijke reclame & marketing
Reclame en marketing zijn voor ons manieren om te communiceren met consumenten over zaken die zij belangrijk vinden. Reclame en marketing hebben veel pluspunten. Ze zijn voor ons een middel om mensen te vertellen over onze nieuwste innovaties, consumenten te informeren over wat er in onze producten zit en advies te geven over hoe ze die producten moeten gebruiken. We kunnen ze zelfs inzetten om de samenleving een beetje beter te maken: de Campagne voor Echte Schoonheid van Dove bijvoorbeeld, stelt het stereotiepe schoonheidsbeeld ter discussie.
Juist omdat marketing zoveel impact kan hebben, moet er op verantwoorde wijze mee worden omgegaan. Wij zijn medeondertekenaars – en hebben geholpen bij de samenstelling – van een wereldwijde standaard voor de industrie waarin de belofte centraal staat dat reclame- en marketinguitingen altijd ‘conform de wet, fatsoenlijk, eerlijk en waarheidsgetrouw’ zullen zijn.
Daarnaast hebben we eigen principes op het gebied van marketing en reclame waar we ons aan houden. Zo gebruiken we in onze reclame nooit modellen met onrealistische kledingmaten en zijn er principes voor marketing gericht op kinderen. Vanaf eind 2020 treedt de ‘Responsible Made for Kids’-belofte in werking. Dit houdt in dat we stoppen met de marketing van en reclame voor voedingsmiddelen en dranken gericht op kinderen onder de 12 jaar op traditionele mediakanalen en onder de 13 jaar op sociale media kanalen. De grens ligt nu nog op kinderen jonger dan 6 jaar.
Lees hier meer over de ‘Responsible Made for Kids’-belofte.
Voedingsprofielen
Wij zijn toonaangevend op het gebied van ‘voedingsprofielen’ – dat wil zeggen: het beoordelen van de voedingswaarde van voedingsmiddelen en dranken .
Inzicht in de voedingswaarde van onze producten is essentieel voor ons. Consumenten vertrouwen op de etikettering op de verpakking om hen te helpen gezonde keuzes te maken en wij moeten de voedingswaarde kennen om de receptuur van producten te kunnen aanpassen en om onze producten in de markt te zetten en er reclame voor te maken. Er is geen wereldwijde uniforme standaard voor voedingsprofielen. Overal ter wereld worden verschillende systemen gehanteerd.
In 2003 hebben we onze eigen mondiale grondslagen ten aanzien van voedingsprofielen ontwikkeld, om zeker te stellen dat wat wij doen een gedegen wetenschappelijke basis heeft. Onderdeel van deze grondslagen is ons streven om internationale richtlijnen te weerspiegelen en tegelijkertijd rekening te houden met hoe mensen in de verschillende delen van de wereld eten. Het is ons doel innovatie en de aanpassing van voedselrecepturen te stimuleren, maar onze focus ligt op de belangrijkste voedingsstoffen die een bron van aandacht zijn in onze producten, zoals suiker, zout, verzadigde vetten en transvetten.
Bekijk hoe wij continu werken aan de verbetering van de smaak en voedingswaarde van onze producten.
Voedseletikettering
We hebben een manier van voedseletikettering ontwikkeld die duidelijk is en die we wereldwijd hanteren om mensen te helpen gezonde voedingskeuzes te maken.
Duidelijke voedseletikettering is van vitaal belang in de strijd tegen obesitas en andere chronische aandoeningen die verband houden met het voedingspatroon. We zijn transparant over de voedingskundige samenstelling van onze producten, waardoor we consumenten in staat stellen betere, weloverwogen keuzes te maken. Daarom hebben we wereldwijd een uniforme manier van voedseletikettering ontwikkeld, als onderdeel van het Unilever Sustainable Living Plan.
Op de achterkant van de meeste verpakkingen geven we informatie over de ‘grote 8’ voedingsstoffen: energie, eiwit, koolhydraten, suikers, vet, verzadigd vet, vezels, natrium of zout, en voedingsstoffen waarvoor een claim wordt gedaan. Daarnaast vermelden we op de voorkant de energiewaarde. Onze producten in Europa en de VS bevatten volledige voedingskundige informatie en we gaan dit uitbreiden naar al onze producten wereldwijd. In veel landen gaat onze etikettering verder dan wat wettelijk is vereist. We verstrekken ook voedingskundige details via websites en consumentenservicelijnen.
Lees meer over 'Nutrition labelling' binnen Unilever wereldwijd.
Zoutreductie
Om mensen te helpen gezond te eten, brengen wij het zoutgehalte in onze producten aanzienlijk omlaag.
Een dieet met te veel zout (natrium) kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, wat het risico op hartkwalen of een beroerte vergroot. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt voor volwassenen een maximum dagelijkse zoutinname aan van 5 gram. Wij zijn van mening dat wij een verantwoordelijkheid hebben om gezonde voedingskeuzes te bieden, en tegen eind 2010 hadden we ons doel bereikt om het zoutgehalte zodanig omlaag te brengen dat een dagelijkse inname van maximaal 6 gram mogelijk was.
Als onderdeel van het Unilever Sustainable Living Plan brengen we het zoutgehalte nog verder omlaag, door de smaak te versterken met andere, gezondere ingrediënten zoals kruiden en specerijen, en door zoutvervangers te gebruiken zoals kaliumchloride. Als gevolg daarvan bevat meer dan de helft van onze producten nu een hoeveelheid zout die een dagelijkse inname van 5 gram mogelijk maakt. Het is onze bedoeling in de nabije toekomst het zoutgehalte in nog meer producten omlaag te brengen.
Bekijk hoe wij continu werken aan de verbetering van de smaak en voedingswaarde van onze producten.