Microplastics | Onze merken | Unilever Nederland

Microplastics

Microplastics zijn kleine stukjes plastic die in de oceaan kunnen terechtkomen en mogelijk schade aan het milieu veroorzaken. De meeste microplastics ontstaan doordat grote stukken plastic afbreken in kleinere delen, maar sommige microplastics zijn aanwezig door het gebruik ervan in consumenten- en industriële producten.

Achtergrond

Een persoon met een handschoen aan laat in zijn hand plasticdeeltjes zien. Meerdere personen wijzen daarnaar. Een ander persoon houdt een zeef met plasticdeeltjes in beeld. Ze staan op het strand.

Er is momenteel geen eenduidige definitie van microplastics. In overeenstemming met de richtlijnen van verschillende deskundige organisaties beschouwen we microplastics als vaste, in water onoplosbare en niet-biologisch afbreekbare plastic deeltjes met een diameter tot vijf millimeter. Deze deeltjes zijn afkomstig van verschillende bronnen, waarvan de meeste afkomstig zijn van de afbraak van grotere plastic materialen in water (bijv. Plastic zakken, flessen en banden), evenals het afstoten van synthetische vezels uit textiel tijdens het wassen van kleding, en door het gebruik van plastic scrubparels of andere microplastics in een verscheidenheid aan consumenten- en industriële producten.

Onze planeet beschermen

We erkennen dat er een groeiende bezorgdheid bestaat over de mogelijke impact van microplastics op het milieu, vooral wanneer ze in onze oceanen terechtkomen. Daarom zijn we altijd aan het innoveren en zoeken we naar manieren om onze verpakkingen en formuleringen te verbeteren om onze planeet en haar kwetsbare aquatische ecosystemen te beschermen.

Onze vooruitgang en ambitie

We zijn begonnen in 2014, toen we als een van de eerste bedrijven stopten met het gebruik van kleine plastic scrubkorrels. Deze werden gebruikt in een klein aantal van onze schoonheids- en persoonlijke verzorgingsproducten vanwege hun vermogen om dode huidcellen zachtjes te verwijderen van het huidoppervlak. We gebruiken nu alternatieve scrubingrediënten zoals abrikozenpitten, maïsmeel, gemalen puimsteen, silicium en walnootschalen.

Zes jaar later, en als onderdeel van ons streven om de klimaatverandering te bestrijden en de natuur te beschermen, richten we ons nu op het biologisch afbreekbaar maken van onze formuleringen. Dit doel willen we tegen 2030 bereiken.

Als onderdeel hiervan zijn we bezig met het verwijderen van andere vaste polymeren die slechts langzaam biologisch afbreekbaar zijn en deze te vervangen door natuurlijke of biologisch afbreekbare alternatieven voor onze huishoudelijke- en persoonlijke verzorgingsproducten.

Dit houdt in:

Geurcapsules: zijn microscopische capsules die helpen om minder geurstoffen in producten te gebruiken, terwijl ze toch een langdurige frisheid bieden. We hebben de capsules die in onze deodorantproducten worden gebruikt al vervangen door een biologisch afbreekbaar alternatief en we werken er hard aan om alleen nog maar biologisch afbreekbare geurcapsules te gebruiken in al onze huishoudelijke- en persoonlijke verzorgingsproducten.

Opacifieermiddelen: helpen om producten een crème-achtig uiterlijk te geven en worden gebruikt in sommige van onze huid-, deodorant- en haarverzorgingsproducten en in sommige van onze vloeibare wasmiddelen. We verwijderen niet-afbreekbare opacifieermiddelen uit al onze producten en vervangen deze onder andere door biologisch afbreekbare alternatieven.

Terug naar top

VOLG ONS

We zijn altijd op zoek naar mensen die geïnteresseerd zijn in een duurzame toekomst.

CONTACT

Neem contact op met Unilever en onze teams.

CONTACTINFORMATIE