Doorgaan naar Inhoud

Het waterbesparende geheim voor zoetere tomaten

Gepubliceerd:

Tomatentelers in het Middellandse Zeegebied worstelen met onvoorspelbare regenval en waterschaarste. Knorr steunt een eenvoudig middel om water te besparen en de gewassen goed te laten gedijen.

NL Duurzame tomaten van Knorr

In de laatste zeven jaar heeft een simpel apparaat het watergebruik van onze tomatentelers in de Griekse regio Gastouni teruggedrongen met 28 procent – dit betekende een revolutie voor hun manier van werken.

Wat is dat dan voor bijzonder systeem? Het gaat om een tensiometer, een kleine sonde die de aanwezige hoeveelheid water in de bodem meet. Boven de grond krijg je via een wijzer een beeld van de omstandigheden onder de grond.

De telers die gewassen verbouwen voor onze Knorr sauzen, soepen en bouillons hebben verschillende van deze apparaten geplaatst, verspreid over hun land. Zo kunnen ze in een oogopslag zien of hun akkers geïrrigeerd moeten worden, en indien nodig meteen actie ondernemen.

Ze hebben een training gekregen over het gebruik van het nieuwe apparaat. Een taak die voorheen werd uitgevoerd op basis van ervaring en inschatting, wordt nu ondersteund door real-time, betrouwbare data.

Het bespaart de telers tijd, energie en veel verspild water. Het waterverbruik is tussen 2010 en 2017 afgenomen, van 86 liter per kilo tomaten naar 56 liter. Gemeten over Gastouni’s 6 miljoen vierkante meter is dat een aanzienlijk verschil.

Water besparen, opbrengst verhogen, smaak verbeteren

Hele stukken land in Gastouni zijn nu voorzien van tensiometers en dit heeft niet alleen waterbesparing tot gevolg. Ook de tomatenopbrengst is gestegen van 76 naar 83 ton per hectare sinds de introductie van de nieuwe aanpak voor irrigatie.

Een ander prettig voordeel is dat de tomaten uit het Gastouni-gebied zoeter zijn dan ooit. Met de perfecte hoeveelheid water rijpen ze precies goed waardoor hun brix-waarde stijgt – de officiële meetwaarde voor het suikergehalte bij tomaten.

“Dit heeft ons geholpen bij het terugdringen van teeltkosten, bij het verbeteren van de kwaliteit van de gewassen en bij de verhoging van de vruchtbaarheid van onze akkers,” vertelde een boer aan het Knorr-team.

Een andere boer zei dat hij blij was omdat zijn zoons hadden besloten in het dorp te blijven wonen vanwege de duurzame methodes die hij nu toepaste. Zij gaan het familiebedrijf – tomaten verbouwen – voortzetten naar een volgende generatie.

Vorig jaar hebben we door de akkers van Gastouni heen een telemetrisch netwerk aangelegd dat nog accuratere metingen moet bieden aan de tomatentelers en de resultaten zien er al goed uit.

Ons werk in Gastouni is slechts een van de projecten gesteund door het Knorr Duurzame Landbouw Partnership – een initiatief dat is opgezet om duurzame landbouw wereldwijd te ondersteunen.

Door middel van het partnership steunt Knorr waterbesparende projecten die telers helpen hun werk af te stemmen op eventuele toenemende droogte en waterschaarste.

Een proef met een aantal waterbesparende technieken voor rijsttelers in het Amerikaanse Arkansas is één van de meest recente projecten. Ook de Universiteit van Arkansas is hierbij betrokken via technische ondersteuning bij het meten van resultaten.

Inmiddels heeft Knorr geholpen met het vervangen van inefficiënte sproeiers door waterbesparende druppelirrigatiesystemen, die worden gebruikt door uientelers in Californië, een gebied dat de laatste jaren is getroffen door extreme droogte. Hierdoor konden telers hun productie verhogen, het gebruik van kunstmest terugdringen en water besparen.

“Bij Knorr weten we dat mensen producten willen die lekker smaken maar ook natuurlijk en voedzaam zijn, en duurzaam verbouwd,” zegt Knorrs duurzaamheidsmanager Elinor Newman-Beckett.

”Het Knorr Duurzame Landbouw Partnership helpt telers met het verbouwen van producten op een milieuvriendelijker manier en het helpt ze veerkrachtiger te zijn in geval van waterschaarste.”

Terug naar boven