
Hoe bedrijven een bijdrage kunnen leveren
Lees de gids van de We Mean Business Coalition voor het stellen van wetenschappelijk gebaseerde doelen
Unilever Nederland Verander locatie
Met de huidige cijfers over de uitstoot van kunstmatige broeikasgassen zullen de gemiddelde temperaturen wereldwijd tegen het einde van deze eeuw met 4-6°C zijn gestegen. Zelfs als de beloftes die in 2015 zijn gedaan tijdens de Klimaatconferentie van Parijs worden nagekomen, zullen de gemiddelde oppervlaktetemperaturen nog steeds met meer dan 3 graden stijgen. Dit zal onvoorspelbare en oncontroleerbare gevolgen voor de klimaatverandering zal hebben.
Daarom stellen honderden bedrijven – waaronder Unilever – op wetenschap gebaseerde doelen om de catastrofale gevolgen, die mogelijk veroorzaakt worden door de opwarming van de aarde, te voorkomen.
We spraken met Thomas Lingard, Global Director, Climate & Environment bij Unilever om erachter te komen wat op wetenschap gebaseerde doelen zijn, hoe we er gebruik van maken en waarom ze een positief effect hebben op het bedrijfsleven en het milieu.
Wetenschappelijk gefundeerde doelen zijn doelen met betrekking tot het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, die worden vastgesteld op basis van onafhankelijk wetenschappelijk klimaatonderzoek.
Deze transparante doelen zorgen ervoor dat de uitstoot van bedrijven voldoet aan het Klimaatakkoord van Parijs, dat in 2015 werd gesloten toen 195 landen zich inspanden om de ergste gevolgen van de catastrofale klimaatverandering te voorkomen door de wereldwijde gemiddelde temperatuurstijging deze eeuw te beperken tot ver onder de twee graden Celsius. Zij kwamen ook overeen te blijven streven naar een beperking van de temperatuurstijging tot maximaal 1,5 graden Celsius boven het pre-industriële niveau.
Natuurlijk vinden de activiteiten van bedrijven, en dus hun uitstoot, in deze landen plaats. Door op bedrijfsniveau ambitieuze doelen te stellen, kunnen regeringen laten zien wat écht mogelijk is en laten bedrijven duidelijk zien dat ze willen samenwerken met regeringen om dit ambitieuze, maar noodzakelijke doel te behalen.
Wetenschappelijk gefundeerde doelen richten zich puur en alleen op de beperking van de uitstoot van broeikasgassen. De doelen zijn gebaseerd op de huidige klimaatwetenschap en op de verwachtingen met betrekking tot het zogenaamde ‘uitstootbudget’- de toegestane uitstoot waarbij de klimaatverandering binnen de grenzen blijft die gesteld zijn in het Klimaatakkoord van Parijs.
Dit betekent dat de doelen worden geleid door de wetenschap. Het gaat erom dat we doen wat noodzakelijk is, niet wat gemakkelijk is of ons goed uitkomt.
Middels wetenschappelijk gefundeerde doelen worden consistente doelen voor de lange termijn gesteld. Middels deze doelen wordt voorkomen dat door een verandering in management of van zakelijke belangen, de ambities van een bedrijf met betrekking tot klimaatverandering aan de kant worden geschoven.
Er zijn ook voordelen voor bedrijven. Door het stellen van wetenschappelijk gefundeerde doelen kunnen bedrijven hun concurrentiepositie op krachtige wijze versterken in de overgang naar een koolstofarme economie, door ervoor te zorgen dat ze niet worden blootgesteld aan de toenemende druk vanuit de regelgeving betreffende de CO2-prijzen die naar verwachting zullen stijgen. Op wetenschap gebaseerde doelen zorgen er ook voor dat de interne duurzaamheidsdoelen transparant zijn en meer geloofwaardig worden bevonden.
4–6°C De temperatuur zal tegen 2100 wereldwijd met 4–6°C stijgen als we niet in actie komen (gebaseerd op huidige cijfers)
We hebben het doel vastgesteld om onze Scope 1 en Scope 2 emissies (uitstoot veroorzaakt door onze directe activiteiten, zoals productie- en kantooractiviteiten, en ons energieverbruik) tegen 2030 met 100% te verminderen in vergelijking met onze cijfers van 2015.
Daarnaast hebben we het doel vastgesteld om tegen 2030 het broeikaseffect van onze producten gedurende hun levenscyclus – waaronder Scope 3 emissies (van leveranciers en consumenten) - te halveren in vergelijking met onze cijfers van 2010.
De op wetenschap gebaseerde doelen vormen de basis en dienen bij Unilever als uitgangspunt voor alle strategieën met betrekking tot het klimaat. Onze algemene doelen gelden voor al onze merken. Daarnaast hebben sommige merken hun eigen individuele wetenschappelijk gefundeerde doelen gesteld die verder reiken dan onze overkoepelende doelen, zoals Ben & Jerry’s, Seventh Generation en Pukka.
Naast wetenschappelijk gefundeerde doelen, heeft Unilever ook een koolstofvriendelijk doel gesteld, wat onder andere inhoudt dat tegen 2030 we in al onze activiteiten gebruik maken van 100% duurzame energie en dat we een voorstander zijn van de productie van meer duurzame energie dan we verbruiken, zodat we het overschot beschikbaar kunnen stellen aan de gemeenschappen waarin we actief zijn.
En als lid van The B Team, een wereldwijde coalitie gericht op een duurzamere manier van zakendoen – hebben we toegezegd tegen 2050 onze netto CO2-uitstoot terug te brengen naar nul – een doel dat als gouden standaard wordt beschouwd binnen de gemeenschap van bedrijven die op wetenschap gebaseerde doelen hebben gesteld.
Bijna 500 bedrijven hebben toegezegd wetenschappelijk gefundeerde doelen met betrekking tot klimaatverandering vast te stellen.
Het grote aantal bedrijven dat heeft toegezegd wetenschappelijk gefundeerde doelen vast te zullen stellen, zal een golfbeweging aan klimaatmaatregelen opleveren. Deze doelen zijn ambitieus, maar als ieder bedrijf zulke doelen zou stellen, zouden we er vertrouwen in hebben dat we op koers liggen om de ergste gevolgen van klimaatverandering te voorkomen.
488 Bedrijven nemen op wetenschap gebaseerde klimaatmaatregelen
Het stellen van doelen is goed, maar uiteindelijk is het belangrijker dat we actie ondernemen. Ik hoop dat nog meer bedrijven wetenschappelijk gefundeerde doelen gaan stellen en dat dat weer zal leiden tot meer maatregelen tegen klimaatverandering.
Er is veel dat we kunnen doen om het verschil te maken.
Bicycle photo taken by Tinto Alencherry, Senior Research Executive, R&D Unilever Bangalore Ice photo taken by Mauricio Jimenez, Hispanic Foods Brand Manager, Unilever USA
Lees de gids van de We Mean Business Coalition voor het stellen van wetenschappelijk gebaseerde doelen