Doorgaan naar Inhoud

Knorr en WNF introduceren 50 future foods

Gepubliceerd:

Van paksoi tot okra en van linzen tot quinoa. Knorr en WNF presenteren een lijst met ingrediënten die onze planeet minder belasten en zorgen voor een duurzamere toekomst.

Cactus chopped

Hoe gevarieerd is jouw dieet? Volgens de experts van de Voedsel- en Landbouworganisatie binnen de Verenigde Naties (Food and Agriculture Organization, FAO) is het niet gevarieerd genoeg. En de gevolgen van een monotoon dieet zijn veel ernstiger dan saaie maaltijden.

De basisvoeding van de wereldbevolking bestaat uit een verrassend klein aantal ingrediënten. Zo ontdekten de experts van de FAO dat 75% van de wereldvoedselvoorraad afkomstig is van slechts 12 gewassen en vijf diersoorten. Terwijl er wereldwijd meer dan 20.000 eetbare plantensoorten bekend zijn.

Waarom is dit belangrijk? Om te beginnen is het niet goed voor onze gezondheid. Door een gebrek aan afwisseling in ons dieet is het moeilijker om alle vitaminen en mineralen die we nodig hebben, binnen te krijgen.

An image of a beet on a chopping board

75% van de wereldwijde voedselvoorraad komt van slechts 12 gewassen en vijf diersoorten

Het helpt ook niet om de aarde gezond te houden. Door steeds dezelfde voedingsmiddelen te consumeren, te planten en te oogsten wordt de voedselzekerheid bedreigd, want het voedselsysteem is minder goed bestand tegen insecten, ziekten en de gevolgen van klimaatverandering.

Er is ook een verband aangetoond met het uitsterven van dieren- en plantensoorten, wat ernstige gevolgen heeft voor onze kwetsbare natuurlijke ecosystemen. In het Living Planet Report van het Wereldnatuurfonds (PDF 27.34 MB), dat in oktober 2018 werd gepubliceerd, staat dat het aantal wilde dieren in minder dan 50 jaar wereldwijd met 60% is afgenomen! En ons voedselsysteem is hiervan de voornaamste oorzaak van de afnemende biodiversiteit. Het veroorzaakt meer schade aan het milieu dan transport of energie.

Tegen 2050 zullen er naar voorspelling 10 miljard monden moeten worden gevoed. Het is dus de hoogste tijd dat we keuzes gaan maken die de impact van onze borden op de planeet verminderen. En dat is precies wat een nieuw rapport van Knorr, een merk van Unilever, wil bereiken.

Knorr en WNF benoemen de 50 ingrediënten van de toekomst

Knorr is een samenwerkingsverband aangegaan met WNF en een aantal vooraanstaande wetenschappers, voedingsdeskundigen en landbouwspecialisten, en publiceerde vandaag het Future 50 Foods rapport. Download het volledige rapport hier.

An image of mandarins

Tenzij we veranderen wat we eten en hoe we ons voedsel verbouwen, wordt het lastig om te zorgen dat iedereen genoeg te eten heeft.

Knorr Global Vice President April Redmond

In het rapport staan 50 voedzame plantaardige ingrediënten. Een aantal ervan kennen we allemaal maar er zitten ook minder bekende gewassen tussen. En ze zijn allemaal geselecteerd op basis van hun voedingswaarde en relatieve impact op het milieu.

Van cactus tot boerenkool, van peterseliewortel tot pompoenbloemen: sommige gewassen zijn aantrekkelijk voor kleinschalige boeren, omdat ze een relatief grote opbrengst geven. Een aantal gewassen is bestand tegen moeilijke weers- en klimaatomstandigheden, waardoor ze van onschatbare waarde kunnen zijn met het oog op de groeiende klimaatonzekerheid.

Met producten, campagnes en programma’s wil Knorr deze voedingsmiddelen beter toegankelijk maken voor mensen over de hele wereld. Het merk is met supermarktketens aan de slag gegaan om te zorgen dat er een grotere verscheidenheid aan plantaardige voedingsmiddelen op de markt komt. In de afgelopen negen maanden hebben chefkoks bij Knorr geëxperimenteerd met deze 50 ingrediënten. Ze hebben recepten opgesteld die online en in winkels over de hele wereld zullen worden gedeeld. Het doel is deze ingrediënten op lekkere en gemakkelijke manieren te gebruiken.

“Tenzij we veranderen wat we eten en hoe we ons voedsel verbouwen, wordt het lastig om te zorgen dat iedereen genoeg te eten heeft,” zegt April Redmond, Global Vice President van Knorr. “Het is onze ambitie om het mensen makkelijker te maken een grotere verscheidenheid aan voedingsmiddelen te eten die goed voor ons en de aarde zijn. En natuurlijk ook nog lekker.”

De Future 50 Foods

Lees meer over de ingrediënten op de lijst…

Image of an algae
Algen: Deze planten zijn rijk aan voedingsstoffen en produceren de helft van alle zuurstof op aarde. Alle mariene ecosystemen zijn ervan afhankelijk. Onder de 50 voedingsmiddelen van de toekomst zijn de zeewieren purperwier en wakame.
Image of beans in a bowl
Bonen en peulvruchten: Veel bonen en peulvruchten bevatten veel vezels, eiwitten en B-vitaminen en gedijen goed in arme grond of met weinig water. Op de lijst van Future 50 Foods staan adzukibonen, zwarte bonen (ook wel favabonen), aardnoten, zwartoogbonen, linzen, marama bonen , mungbonen en sojabonen. *Bonen en peulvruchten moeten worden gekookt voordat je ze eet.
Image of an cacti
Cactussen: Cactussen slaan water op, waardoor ze goed gedijen in een zeer droog klimaat. Op de lijst van Future 50 Foods staat nopales, een cactus met eetbare bloemen, bladeren, vruchten, stengels en olie.
A bowl full of cereal
Granen en zaden: Bijna 60% van de plantaardige calorieën die we binnenkrijgen, bestaan uit witte rijst, tarwe en mais. Maar deze minder bekende ingrediënten vormen een voedzaam en duurzaam alternatief. Onder de Future 50 Foods zijn amaranth, boekweit, gierst, fonio, khorasantarwe, quinoa, spelt, teff en wilde rijst.
Image of a fruit vegetable
Vruchtgroenten: Deze vruchten worden vaak verward met groenten maar zijn zoeter en bevatten vaak meer koolhydraten en water. Onder de Future 50 Foods zijn pompoenbloemen, okra en oranje tomaten.
An image of Leafy greens
Bladgroenten: Deze groenten behoren tot de meest voedzame en veelzijdige van alle groenten. Ze zijn rijk aan vezels en mineralen en bevatten weinig calorieën. Bovendien zijn ze ontzettend gezond. Op de lijst met Future 50 Foods staan bietenloof, rapini, boerenkool, moringa, pompoenbladeren, pakchoi, rode kool, spinazie en waterkers.
Image of a mushroom
Paddenstoelen: Er zijn meer dan 2.000 eetbare paddenstoelensoorten en ze gedijen goed op plekken waar andere gewassen het niet redden. Onder de Future 50 Foods zijn de enoki, maitake en smakelijke melkzwam.
Nuts and seeds
Noten en zaden: Het is geen wonder dat deze krachtpatsers boordevol eiwitten vaak superfoods worden genoemd. Op de lijst van Future 50 Foods staan lijnzaad, hennepzaad, sesamzaad en walnoten.
Image of a root vegetable
Wortelgroenten: Ze zijn knapperig en kleurrijk en hebben loof dat ook kan worden gegeten om verspilling te minimaliseren. Onder de Future 50 Foods zijn schorseneren, peterseliewortel en witte rammenas.
Image of Sprouts
Kiemen: Kiemen verdubbelen of verdrievoudigen zelfs de voedingswaarde van planten. Op de lijst met Future 50 Foods staan alfalfakiemen, gekiemde nierbonen en gekiemde kikkererwten. *Zaden en bonen hebben een warme, vochtige omgeving nodig om te kiemen. Dit vergroot het risico op bacteriegroei dus de kiemen moeten worden gewassen voor gebruik.
An image of tubers.
Knollen: Knollen groeien onder de grond, waar ze voedingsstoffen opslaan in de koude of droge maanden. Ze bevatten veel koolhydraten en vormen een waardevolle bron van energie. Onder de Future 50 Foods zijn lotuswortel, ube (paarse yam), yamboon (jicama) en rode Indonesische zoete aardappel (cilembu).
Terug naar boven