1. Home
  2. ...
  3. News & features
  4. Green Express geeft duurzaam transport een impuls

Green Express geeft duurzaam transport een impuls

Augustus 2013 – Sinds begin juli vervoert Unilever haar Algida-ijsproducten in Italië per trein van de fabriek naar het distributiecentrum. Een stap waardoor er ieder jaar 3.500 vrachtwagens minder de weg op hoeven.

Innovatief project

Unilever logo

In Italië willen Unilever en Trenitalia, het Italiaanse spoorwegbedrijf, aantonen dat ook een simpel ijsje kan bijdragen aan duurzaamheid. Beide ondernemingen hebben de handen ineen geslagen in een nieuw en innovatief project: Green Express, een speciale trein die Unilevers Algida-ijs (een van Unilevers ‘heart brand’-ijsmerken, zoals in Nederland OLA) zal gaan vervoeren van de fabriek naar het distributiecentrum.

Met deze samenwerking geven Unilever en Trenitalia het vervoer per spoor een nieuwe impuls, want hiermee krijgt de trein de hoofdrol in een nieuw logistiek model dat is gericht op duurzaamheid en vermindering van de CO2-uitstoot. Vervoer per trein zal bovendien 40 miljoen megajoules per jaar aan energiebesparing opleveren, evenveel als de jaarlijkse energiebehoefte van 4.200 Italiaanse gezinnen.

3.500 vrachtwagens minder

Sinds begin juli worden de producten van Unilevers Italiaanse ijsmerk Algida met de trein van de fabriek in Caivano (bij Napels) naar het distributiecentrum in Parma gebracht, een afstand van 700 km. Dit betekent niet alleen dat ieder jaar 3.500 vrachtwagens minder de weg op hoeven, maar het levert ook een CO2-reductie op van 2.600 ton, gelijk aan de jaarlijkse opnamecapaciteit van CO2 van 260.000 bomen. Andere bijkomende voordelen zijn minder drukte op de weg en minder potentiële verkeersongevallen.

David Beauchamps, Unilevers Vice President Logistiek Europa: “Van oudsher vindt in Italië het transport van goederen over de weg plaats, maar dit model is ontwikkeld om daar radicaal verandering in te brengen. Dit initiatief is een voorbeeld van de goede samenwerking met Trenitalia en het Italiaanse Ministerie voor Milieu. We hopen dat andere ondernemingen in Italië op een soortgelijke aanpak zullen overgaan en ook voor vervoer via het spoor gaan kiezen. Het komt niet alleen het milieu ten goede, maar het levert ook kostenvoordeel op. Wij schatten dat het zo’n 6% kostenbesparing per jaar zal gaan opleveren, een win-winsituatie dus.”

Unilever Sustainable Living Plan

Het project Green Express maakt deel uit van een breder programma gericht op eco-efficiency binnen Unilevers distributieketen, ter ondersteuning van het Unilever Sustainable Living Plan. Dit Plan vormt de leidraad in ons streven onze groei los te koppelen van onze milieu-impact en tegelijk onze maatschappelijke positieve impact te vergroten. Tegen 2020 zal de CO2-uitstoot van Unilevers wereldwijde logistieke netwerk op of onder het niveau van 2010 liggen, wat in zijn totaliteit neerkomt op een verbetering van de CO2-efficiency met 40%. Tot nu toe heeft Unilever sinds 2010 haar CO2-efficiency verbeterd met 10%.

Meer over deze onderwerpen te weten komen
Terug naar top

VOLG ONS

We zijn altijd op zoek naar mensen die geïnteresseerd zijn in een duurzame toekomst.

CONTACT

Neem contact op met Unilever en onze teams.

CONTACTINFORMATIE