1. Home
  2. ...
  3. News & features
  4. Smaak zit in onze natuur

Smaak zit in onze natuur

Vandaag denken aan de wereld en de landbouwgrond van morgen; in Unilevers wereldwijde landbouwprogramma ‘Zaaien voor de toekomst’ (Growing for the future) werken zo’n 15.000 boeren dagelijks aan het op duurzame wijze telen van groenten en kruiden.

Zaaien én oogsten voor een duurzame toekomst

Logo van Unilever bij de ingang van de deodorantfabriek in Jiutepec, Mexico.

Knorr is Unilevers grootste merk wereldwijd. Het merk stelt alles in het werk om de unieke smaak van de natuur in elk product te behouden en consumenten de beste duurzame keuze te bieden. Daarom begon Knorr samen met moederbedrijf Unilever al in 1997 met het wereldwijde landbouwprogramma ‘Zaaien voor de toekomst’. Het programma zorgt voor verbeteringen op het gebied van de bescherming van de bodemvruchtbaarheid, beschikbaarheid van water, natuur en biodiversiteit. Tegen 2015 wil Knorr dat 100% van zijn 13 meest gebruikte groenten en kruiden afkomstig is uit duurzame landbouw.

Van het land tot het bord

Tomaten, champignons of peterselie? Om optimaal van de smaak van de natuur te profiteren, worden de groenten en kruiden zoveel mogelijk in het open veld geteeld en rijpen ze onder de zon. Het oogsten van de groenten vindt plaats tijdens het seizoen, als de groenten op hun best zijn.

Het ritme van de natuur

Op deze manier ontwikkelen groenten en kruiden hun specifieke smaak in hun eigen ritme en worden ze niet kunstmatig snel grootgebracht. Door de individuele seizoenen te respecteren, heeft ieder gewas de meeste kans om het maximale aantal voedingsstoffen en (micro-)voedingsstoffen te ontwikkelen.

15.000 boeren, 1 missie

In 2010 waren er 15.000 boeren betrokken bij het duurzame landbouwprogramma ‘Zaaien voor de toekomst’. In Europa alleen al werken 5.000 boeren dag in dag uit om groenten van hoogwaardige kwaliteit op steeds duurzamere wijze te produceren.

Nederlands landbouwsucces

In Nederland hebben Knorr en Unilever de laatste 25 jaar nauw samengewerkt met de producenten van champignons (Scelta) en prei aan het verduurzamen van de landbouw. Zo is er een succesvol systeem voor gewasproductie en -distributie opgezet.

Een gezondere regio

Al decennialang dragen de Nederlandse boeren die voor Knorr produceren bij aan het verbeteren van het welzijn en het levensonderhoud van iedereen in de regio. Omdat ze op relatief kleine afstand van elkaar werken, kunnen afvalproducten, waaronder paardenmest en plantproceswater gemakkelijk worden uitgewisseld en worden gebruikt voor de verduurzaming van het landbouwproces. Deze werkwijze verbetert ook de samenwerking in de gemeenschappen waardoor bijvoorbeeld het ‘carpoolen met vrachtwagens’ mogelijk wordt, wat weer zorgt voor minder CO2-uitstoot tijdens het transport van de producten.

De juiste balans met de natuur vinden

Biodiversiteit in stand houden of een nieuwe onkruidstrategie ontwikkelen? Unilever en Knorr werken aan een continu verbeterproces. Van het zaaien en het oogsten tot het verwerken van de producten. Om succesvol te kunnen zijn en de inspanningen te monitoren, ontwikkelden Unilever en Knorr verschillende ‘indicatoren voor duurzame landbouw’. Deze indicatoren helpen de boeren te begrijpen waar ze ‘staan’. Daarnaast helpen ze bij het ontwikkelen van individuele verbeterprogramma’s.

Terug naar top

VOLG ONS

We zijn altijd op zoek naar mensen die geïnteresseerd zijn in een duurzame toekomst.

CONTACT

Neem contact op met Unilever en onze teams.

CONTACTINFORMATIE