Maximaal 5 min. douchen | Nieuws & Media | Unilever Nederland

Kinderen roepen op tot maximaal 5 minuten douchen

September 2014 – Vijf minuten watertrappelen in de Amstel op de eerste Nationale WaterSpaarders Dag (4 september). Zo riepen tientallen kinderen en volwassenen samen met prinses Laurentien heel Nederland op niet langer dan vijf minuten te douchen. WaterSpaarders is een initiatief van de Missing Chapter Foundation, Unilever en het Wereld Natuur Fonds.

Unilever logo

Spectaculaire actie

Het was een spectaculair tafereel voor de Hermitage Amsterdam: onder aanmoediging van honderden aanwezigen waren prinses Laurentien, tientallen kinderen en volwassenen vijf minuten lang in de Amstel aan het watertrappelen. Tegelijkertijd liep een douche ook precies vijf minuten, met daaronder kinderen, WaterSpaarders-ambassadeur Ruben Nicolai, vrijwilligers van het Wereld Natuur Fonds en de directeur Duurzaamheid Unilever Benelux.

Met deze actie riepen kinderen heel Nederland op om niet langer dan vijf minuten te douchen. Samen met de Missing Chapter Foundation van prinses Laurentien zijn Unilever en het Wereld Natuur Fonds de initiatiefnemers van WaterSpaarders, de landelijke energiebesparingsbeweging waarin kinderen het voortouw nemen. Eerder op de middag spraken topmensen uit de water-, energie- en bouwsector over samenwerking rondom energiebesparing. Zij deden dit onder leiding van Humberto Tan. De Eben-Haëzerschool uit Oostkapelle won de nationale WaterSpaarders-prijs.

Nationale WaterSpaarders Dag

De actie is onderdeel van de eerste Nationale WaterSpaarders Dag. Doel van de dag is heel Nederland op te roepen niet langer dan vijf minuten te douchen. “Vijf minuten is echt wel lang,” reageerde een van de kinderen na afloop. Nu douchen Nederlanders gemiddeld negen minuten. Een besparing van vier minuten door alle Nederlanders staat gelijk aan jaarlijks 77.000 olympische zwembaden vol met warm water of de CO2- uitstoot van 760.000 auto’s. Een gezin van vier personen bespaart zo’n 220 euro per jaar.

De 40 watertrappelende kinderen vertegenwoordigden de ruim 15.000 kinderen die het afgelopen jaar al aan WaterSpaarders meededen. WaterSpaarders laat zien hoe gemakkelijk energie besparen is, door de eenvoudige actie van maximaal vijf minuten douchen met het hele gezin. Kinderen doen mee via hun school of www.waterspaarders.nl. Ook het komende schooljaar zullen weer duizenden kinderen meedoen.

Meerdere bekende Nederlanders ondersteunen inmiddels WaterSpaarders, onder wie Lieke van Lexmond, Jeroen van Koningsbrugge en Marie-Claire Witlox, Humberto Tan, Pieter van den Hoogenband en Ruben Nicolai. Velen van hen waren aanwezig en zullen zich ook na de Nationale WaterSpaarders Dag inzetten om de WaterSpaarders-beweging nog groter te maken. Lieke van Lexmond: “De Dalai Lama zei: ‘If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito’. 

Samen met meer dan 15.000 kinderen maak ik me graag sterk voor zo’n prachtig initiatief. Als we met elkaar bewuster omgaan met warm water, de kraan niet onnodig laten lopen, dan kunnen we een groot verschil maken!” Andere partners zijn Vitens, Eneco, Enexis, Stayokay hostels, Vewin, Unie van Waterschappen, Scouting Nederland, Natuur & Milieu, Nudge en Zorn.

Klimaatverandering tegengaan

WaterSpaarders komt voort uit de wens van kinderen om zelf iets te doen om klimaatverandering tegen te gaan en de natuur te behouden. De drie initiatiefnemers en een steeds groter wordende groep partners ondersteunen de missie van de kinderen om thuis hun gezinnen aan te zetten tot maximaal vijf minuten douchen.

Frank Weijers, Chairman Unilever Benelux: “Unilever streeft naar duurzame groei en wil in dit kader haar milieu-impact in 2020 hebben gehalveerd. Meer dan twee derde van deze milieu-impact komt door het gebruik van onze producten bij consumenten thuis en dan vooral door het verwarmen van water om te wassen en te douchen. Daarom vind ik het heel belangrijk om de kinderen te ondersteunen in hun missie om heel Nederland te helpen energie te besparen door de douchekraan eerder dicht te draaien.”

Samen aan de slag

Prinses Laurentien, oprichter en directeur Missing Chapter Foundation: “Dit is een unieke beweging. Kinderen denken compromisloos en zijn actiegericht. Hun houding is: als het heel simpel is om je gedrag te veranderen en het is goed voor de natuur en onze toekomst, waarom doen we het dan niet allemaal? Die urgentie is nodig en daarom bestaat WaterSpaarders. Nu is het een kwestie van samen aan de slag en volhouden.”

De Nationale WaterSpaarders Dag werd mede mogelijk gemaakt door Amsterdam City Swim, Waternet, House of Sports en de Hermitage Amsterdam.

Meer over deze onderwerpen te weten komen

Terug naar top

VOLG ONS

We zijn altijd op zoek naar mensen die geïnteresseerd zijn in een duurzame toekomst.

CONTACT

Neem contact op met Unilever en onze teams.

CONTACTINFORMATIE