Knorr en WNF introduceren 50 future foods | Nieuws & Media | Unilever Nederland

Hoe gevarieerd is jouw dieet? Volgens de experts van de Voedsel- en Landbouworganisatie binnen de Verenigde Naties (Food and Agriculture Organization, FAO) is het niet gevarieerd genoeg. En de gevolgen van een monotoon dieet zijn veel ernstiger dan saaie maaltijden. 

De basisvoeding van de wereldbevolking bestaat uit een verrassend klein aantal ingrediënten. Zo ontdekten de experts van de FAO dat 75% van de wereldvoedselvoorraad afkomstig is van slechts 12 gewassen en vijf diersoorten. Terwijl er wereldwijd meer dan 20.000 eetbare plantensoorten bekend zijn. 

Waarom is dit belangrijk? Om te beginnen is het niet goed voor onze gezondheid. Door een gebrek aan afwisseling in ons dieet is het moeilijker om alle vitaminen en mineralen die we nodig hebben, binnen te krijgen.

White leaf
75%

van de wereldwijde voedselvoorraad komt van slechts 12 gewassen en vijf diersoorten

Het helpt ook niet om de aarde gezond te houden. Door steeds dezelfde voedingsmiddelen te consumeren, te planten en te oogsten wordt de voedselzekerheid bedreigd, want het voedselsysteem is minder goed bestand tegen insecten, ziekten en de gevolgen van klimaatverandering. 

Er is ook een verband aangetoond met het uitsterven van dieren- en plantensoorten, wat ernstige gevolgen heeft voor onze kwetsbare natuurlijke ecosystemen. In het Living Planet Report van het Wereldnatuurfonds, dat in oktober 2018 werd gepubliceerd, staat dat het aantal wilde dieren in minder dan 50 jaar wereldwijd met 60% is afgenomen! En ons voedselsysteem is hiervan de voornaamste oorzaak van de afnemende biodiversiteit. Het veroorzaakt meer schade aan het milieu dan transport of energie. 

Tegen 2050 zullen er naar voorspelling 10 miljard monden moeten worden gevoed. Het is dus de hoogste tijd dat we keuzes gaan maken die de impact van onze borden op de planeet verminderen. En dat is precies wat een nieuw rapport van Knorr, een merk van Unilever, wil bereiken.

Knorr en WNF benoemen de 50 ingrediënten van de toekomst

Knorr is een samenwerkingsverband aangegaan met WNF en een aantal vooraanstaande wetenschappers, voedingsdeskundigen en landbouwspecialisten, en publiceerde vandaag het Future 50 Foods rapport. Download het volledige rapport hier.

Tenzij we veranderen wat we eten en hoe we ons voedsel verbouwen, wordt het lastig om te zorgen dat iedereen genoeg te eten heeft.

Knorr Global Vice President April Redmond

In het rapport staan 50 voedzame plantaardige ingrediënten. Een aantal ervan kennen we allemaal maar er zitten ook minder bekende gewassen tussen. En ze zijn allemaal geselecteerd op basis van hun voedingswaarde en relatieve impact op het milieu. 

Van cactus tot boerenkool, van peterseliewortel tot pompoenbloemen: sommige gewassen zijn aantrekkelijk voor kleinschalige boeren, omdat ze een relatief grote opbrengst geven. Een aantal gewassen is bestand tegen moeilijke weers- en klimaatomstandigheden, waardoor ze van onschatbare waarde kunnen zijn met het oog op de groeiende klimaatonzekerheid.

Met producten, campagnes en programma’s wil Knorr deze voedingsmiddelen beter toegankelijk maken voor mensen over de hele wereld. Het merk is met supermarktketens aan de slag gegaan om te zorgen dat er een grotere verscheidenheid aan plantaardige voedingsmiddelen op de markt komt. In de afgelopen negen maanden hebben chefkoks bij Knorr geëxperimenteerd met deze 50 ingrediënten. Ze hebben recepten opgesteld die online en in winkels over de hele wereld zullen worden gedeeld. Het doel is deze ingrediënten op lekkere en gemakkelijke manieren te gebruiken. 

“Tenzij we veranderen wat we eten en hoe we ons voedsel verbouwen, wordt het lastig om te zorgen dat iedereen genoeg te eten heeft,” zegt April Redmond, Global Vice President van Knorr. “Het is onze ambitie om het mensen makkelijker te maken een grotere verscheidenheid aan voedingsmiddelen te eten die goed voor ons en de aarde zijn. En natuurlijk ook nog lekker.”

Meer over deze onderwerpen te weten komen

Terug naar top

VOLG ONS

We zijn altijd op zoek naar mensen die geïnteresseerd zijn in een duurzame toekomst.

CONTACT

Neem contact op met Unilever en onze teams.

CONTACTINFORMATIE