Doorgaan naar Inhoud

1910 - 1919: Een decennium van veranderingen

De markt in het Verenigd Koninkrijk voor zeep bereikt het punt van verzadiging, en dus concentreert Lever Brothers zich op acquisities.

afbeelding van een Nederlandse advertentie voor Bleu Band uit circa 1910.

Ondertussen blijft de vraag naar margarine stijgen en vergroten Lever Brothers, Jurgens en Van den Bergh hun belangen in de grondstofproductie. Slechte marktomstandigheden leidden tevens tot de verdere groei van handelsassociaties. Als er nieuwe technologie wordt uitgevonden om walvisolie hard te maken, komen bedrijven samen in de Whale Oil Pool om de distributie van deze belangrijke nieuwe grondstof te reguleren.

Maar oorlog staat op het punt roet in het eten te gooien. De Eerste Wereldoorlog zal een grote impact hebben, ten eerste door de toegenomen vraag naar zeep en margarine – producten van levensbelang in tijden van oorlog - en ten tweede door interventie van de Britse en de Duitse regering, die de olie- en vetindustrie in feite onder overheidstoezicht plaatsen.

Hoogtepunten

1910

Lever Brothers koopt haar eerste bedrijf in West-Afrika, WB MacIver Ltd, om de levering van palmolie voor Port Sunlight veilig te stellen.

1911

Lever Brother's eerste speciaal gebouwde laboratorium wordt gebouwd in Port Sunlight.

1912

De winstdelingsovereenkomst tussen Jurgens en Van den Bergh wordt beëindigd, maar de twee bedrijven blijven samenwerken.

1913

Vooraanstaande bedrijven in Europa bundelen hun krachten in de Whale Oil Pool.

1914

In het jaar dat de oorlog uitbreekt, produceren door Lever Brothers geleide bedrijven ongeveer 135.000 ton aan zeep per jaar, terwijl in Nederland Jurgens en Van den Bergh een aantal kleinere bedrijven heeft overgenomen en ieder van hen ook zeggenschap heeft over zeven margarinefabrieken in Duitsland.

1917

Lever Brothers koopt Pears Soap, een in 1789 opgericht bedrijft, en Jurgens vormt een samenwerkingsverband met Kellogg's ter voorbereiding op uitbreiding in Noord-Amerika. Rond deze tijd richten Jurgens en Van den Bergh allebei fabrieken op in Engeland, waarvan er één, in Purfleet in Essex, vandaag nog steeds margarine produceert. Dankzij de start van Planters, breidt Lever Brothers eveneens uit in de margarinemarkt. Daarnaast vergroot het activiteiten in Zuid-Afrika en wordt Amerikaanse tak winstgevend.

Terug naar boven