1920 - 1929: Unilever wordt gevormd
Aan het einde van de jaren twintig bezit Jurgens margarinefabrieken in Schotland, Ierland en Engeland en heeft Lord Leverhulme 60% van de productie van zeep in het Verenigd Koninkrijk in handen.

Maar in dit decennium heeft de margarinemarkt last van een dalende vraag omdat boter betaalbaar wordt.
Voor zijn dood in 1925 bouwt Lord Leverhulme een eigen portefeuille van bedrijven op, waaronder een aantal die opbrengsten van zijn nieuw verworven landgoed op de eilanden ten westen van Schotland verhandelen. Veel van deze bedrijven, waaronder Mac Fisheries Ltd, zullen uiteindelijk door Lever Brothers worden gekocht.
Aan het eind van het decennium begint de officiële geschiedenis van Unilever. Eerst voegen Jurgens en Van den Bergh zich samen in de Margarine Unie. Dan, twee jaar later – in een van de grootste fusies van die tijd – vormen Margarine Unie en Lever Brothers samen Unilever.
Hoogtepunten
1920
Lever Brothers krijgt de controle over de Niger Company, dat later onderdeel wordt van de United Africa Company.
1922
Lever Brothers koopt Wall's, een populair worstbedrijf, dat ijs gaat produceren om in de zomer te verkopen wanneer de vraag naar worst afneemt.
1923
Het ineenstorten van de Duitse economie creëert nog moeilijkere marktomstandigheden voor Jurgens en Van den Bergh.
1925
Lever Brothers koopt British Oil & Cake Mills, een van haar grootste concurrenten en de fabrikant van New Pin Soap.
1926
Lever Brothers lanceert haar Schone Handen Campagne. Als onderdeel van hun beleid voor gezonde kinderen, leren kinderen over vuil en bacteriën en worden zij aangemoedigd om hun handen te wassen "vóór het ontbijt, vóór het diner en na schooltijd."
1927
Jurgens en Van den Bergh, die reeds zijn gaan samenwerken met twee Europese bedrijven, Centra en Schicht, gaan fuseren in de Margarine Unie. De Unie krijgt al snel nieuwe leden, waardoor een grote groep Europese bedrijven wordt gevormd die zich bezighoudt met de fabricage van bijna alle producten die van oliën en vetten worden gemaakt.
Planters Ltd, een bedrijf van Lever Brothers, brengt de eerste met vitaminen verrijkte margarine – Viking – op de markt.
1928
De Margarine Unie koopt de Frans-Nederlandse Calvé- groep met fabrieken in Nederland, Frankrijk, België en Tsjecho-Slowakije. Het jaar daarop koopt de Unie ook de firma Hartog.
1929
Op 2 september ondertekenen Margarine Unie en Lever Brothers een overeenkomst om Unilever te vormen. Aanvankelijk hebben de bedrijven de bedoeling te onderhandelen over een afspraak om elkaars voornaamste belangen in de zeep- en margarineproductie niet te schaden, maar uiteindelijk besluiten ze in plaats daarvan te fuseren.