Doorgaan naar Inhoud

De archieven van Unilever in Nederland en het Verenigd Koninkrijk

De archieven van Unilever UK bevinden zich in Port Sunlight, de historische thuisbasis van Unilever in het Verenigd Koninkrijk, en het zijn de belangrijkste verzamelingen van onze bedrijfsdocumenten.

In Nederland bevindt het Unilever-archief zich in Rotterdam. Dit archief bevat de historische documenten vanaf de opkomst van de margarine industrie in Nederland vanaf de tijd van Anton Jurgens en Simon van den Bergh. Ook wordt in Rotterdam een grote museale collectie beheerd.

Unilevers historische Port Sunlight

Over het archief van Unilever in Port Sunlight

De hoge standaard van het archief is door The National Archives (TNA) erkend, en dankzij de award van "Designated Status" door het Museums, Libraries and Archives Council (MLA) voor zowel de archieven van Unilever en de United Africa Company worden ze als internationaal significant gezien.

Wat bewaart het archief?

De archivarissen zijn verantwoordelijk voor de collectie en het beheer van de archieven van Unilever. Deze documenten zijn eeuwen oud – sterker nog, ons oudste document dateert uit het jaar 1295.

De archieven bevatten originele documenten, afgedrukt bronmateriaal, afbeeldingen en films. Bekende bedrijven zoals Colman’s, Wall’s en Lipton, en ook merken zoals Persil, Pears Soap, Lux, PG Tips en Marmite zijn aanwezig.

Er zijn notitieboekjes, financiële overzichten, advertenties, voorbeelden van verpakkingen, bouwkundige plannen en kaarten en nog veel meer.

Familiegeschiedenis

Mensen die op zoek zijn naar genealogische bronnen kunnen complete jaargangen vinden van interne tijdschriften, waarin veel te vinden is over medewerkers, zoals huwelijken en overlijdensberichten.

In de beginjaren had Lever Brothers een ‘Copartnership Scheme’ dat medewerkers en hun gezinsleden een deel van de winst van het bedrijf uitkeerde. Er bestaan gedetailleerde indexen van de mensen die daaraan meededen. Helaas zijn veel documenten over het personeel van de kleinere dochterondernemingen verloren geraakt.

Contact met het archief

Onze archivarissen helpen u graag bij het beantwoorden van uw vragen. U kunt op meerdere manieren contact met hen opnemen voor meer informatie over onze belangrijke archieven, historische documenten en hoe u ze kunt gebruiken:

Telefonische vanuit het VK – 0151 641 4551

Telefonisch vanuit het buitenland – +44 151 641 4551

per e-mail: archives@unilever.com

Per post: Unilever Archives, PO Box 69, Port Sunlight, Wirral CH62 4ZD, UK

Online zoeken: Unilever-Archives

We hebben een onderzoeksruimte en bibliotheek in het archiefgebouw in Port Sunlight als u de archieven voor onderzoek wilt gebruiken. Houd er rekening mee dat bezoek alleen op afspraak mogelijk is tussen 10.00 uur en 16.00 uur van maandag tot en met vrijdag (met uitzondering van feestdagen) en afhankelijk of er personeel beschikbaar is om u te assisteren. Neem in eerste instantie schriftelijk contact op met het archief waarbij u zoveel mogelijk informatie over uw onderzoeksproject doorgeeft.

Over het archief van Unilever in Rotterdam

De archieven bevatten originele documenten zoals statuten, jaarverslagen en personeelsbladen. Informatie over bekende bedrijven als Lever’s Zeep Maatschappij, Van den Bergh & Jurgens en Calvé Delft zijn aanwezig en er zijn merkengeschiedenissen van o.a. Blue Band, Lux, Omo, Andrélon en Axe.

De personeelsbladen van vele maatschappijen geven veel informatie over de ontwikkelingen binnen Unilever en bevatten veel informatie over het personeel. Voor stamboomgegevens over de voorvaders van Unilever, o.a. die van Van den Bergh, Jurgens, Hartog en Schicht kan men hier terecht.

De vele jubileumuitgaven van bedrijven bevatten een schat aan informatie en geven een inkijk in het hart van bedrijfshistorie.

Ook zijn er vele verpakkingen, affiches, displays, producten en promotiematerialen aanwezig vanaf eind 1800. Daarnaast is er grote collectie televisiecommercials beschikbaar vanaf 1967.

Contact met het archief in Rotterdam

Onze archivarissen helpen u graag bij het beantwoorden van uw vragen. U kunt op meerdere manieren contact met hen opnemen voor meer informatie over onze belangrijke archieven, historische documenten en hoe u ze kunt gebruiken:

Telefonische vanuit Nederland: 010 217 4478

Telefonisch vanuit het buitenland: +31 10 217 4478

Per e-mail: UARM.Benelux@unilever.com

Per post: Unilever. Afdeling Unilever Archives & Records Management (UARM) Postbus 760, 3000 DK Rotterdam.

Bezoek is alleen op afspraak mogelijk is tussen 10.00 uur en 16.00 uur van maandag tot en met vrijdag en afhankelijk van het beschikbare personeel om u te assisteren. Neem in eerste instantie schriftelijk contact op met het archief waarbij u zoveel mogelijk informatie over uw onderzoeksproject doorgeeft. Voeg onderstaand formulier toe aan uw aanvraag.

Unilever Aanvraagformulier voor onderzoekers

Terug naar boven