Doorgaan naar Inhoud

Unilever blijft gecommitteerd aan Nederland

Gepubliceerd:

Geschreven door Alan Jope

Unilever is en blijft onverminderd actief in Nederland. Het aantal banen, investeringen, fabrieken, R and D, de aanwezigheid van bekende en favoriete merken, niets van dat alles verandert als gevolg van de aankondiging van vandaag.

De aankondiging betreft het voorstel om onze juridische structuur te veranderen. Deze bestaat al 90 jaar en dient te worden aangepast aan de huidige tijd. Het resultaat zal zijn dat we overgaan van twee hoofdkantoren in Nederland én in het Verenigd Koninkrijk, naar één in het Verenigd Koninkrijk.

De redenen daarvoor zijn duidelijk. Samenvoeging zal Unilever een sterkere en eenvoudigere onderneming maken, die beter in staat zal zijn om bedrijven te kopen en verkopen.

Dat is op dit moment nog belangrijker omdat we ons voorbereiden op de onzekere zakelijke omgeving die de COVID-19-pandemie veroorzaakt. We weten niet hoe de toekomst eruit zal zien, maar we weten wel dat in deze nieuwe omgeving flexibiliteit voor Unilever belangrijker zal zijn dan ooit.

We zijn erg trots op onze Brits-Nederlandse historie. In Nederland hebben we 2500 mensen in dienst, en niet één baan zal Nederland verlaten als gevolg van de samenvoeging.

We investeren jaarlijks ca. € 1 miljard in Nederland.

De Foods and Refreshment Divisie, een belangrijk onderdeel van Unilever, is gevestigd in Rotterdam. Het nieuwe Global Foods Innovation Centre staat in Wageningen.

We produceren producten van Ben and Jerry’s en De Vegetarische Slager in onze twee fabrieken in Hellendoorn en Breda.

Niets van dat alles zal veranderen als gevolg van de voorgenomen unificatie.

Ook blijven Unilever-aandelen genoteerd in Amsterdam en we verwachten ook te worden opgenomen in de belangrijkste aandelenindex, de AEX.

De Nederlandse overheid heeft Unilever gevraagd om bevestiging dat, indien Unilever er ooit voor zou kiezen om de Foods and Refreshment Divisie af te splitsen als zelfstandig bedrijf, deze nieuwe onderneming in Nederland opgericht en genoteerd zal worden. Hoewel er geen plannen zijn voor een dergelijke afsplitsing, hebben we deze toezegging gegeven, aangezien de divisie reeds een sterke Nederlandse basis heeft.

Wij zijn overtuigd dat het voorstel Unilever sterker maakt en beter voorbereidt op de toekomst, hetgeen in het belang is van al onze stakeholders. We zien er naar uit dat Nederland ook de komende 90 jaar een centraal onderdeel zal vormen van Unilever en het succes van ons bedrijf.

Deze communicatie is uitsluitend voor informatiedoeleinden en vormt niet en is geen onderdeel van een bod of uitnodiging tot verkoop, of enig verzoek tot enig aanbod tot aankoop, van effecten. Het is geen aanbieding en geen prospectus voor doeleinden van Verordening (EU) 2017/1129, zoals gewijzigd. Beleggers dienen het te zijner tijd door Unilever PLC uit te geven prospectus, dat belangrijke informatie zal bevatten omtrent Unilever PLC, Unilever N.V., samenvoeging en gerelateerde onderwerpen, te bestuderen. Het kan onrechtmatig zijn om deze materialen te verspreiden in bepaalde jurisdicties.

Terug naar boven