Doorgaan naar Inhoud

Hoe de productie van oliepalmen ten goede kan komen voor mens en planeet

Gepubliceerd:

Ons project 'duurzaam dorp' in Indonesië is een voorbeeld van hoe we samenwerken met kleine boeren om hun levensonderhoud te verbeteren en tegelijkertijd de natuur te beschermen.

Two palm oil farmers

Over de hele wereld verdienen bijna een half miljard mensen hun inkomen door te werken op kleine familiebedrijven. Maar dit leven kan hard zijn. Velen hebben geen toegang tot training, financiële steun of zelfs rechten op hun land. En een veranderend klimaat heeft steeds meer invloed op de oogsten, waardoor hun levensonderhoud steeds kwetsbaarder wordt.

Maar wanneer ze over de juiste kennis, vaardighedenen kansen beschikken, kunnen ze hun eigen land beheren: vitale partners in de strijd om ontbossing te stoppen en de natuur te regenereren.

Sinds 2010 heeft Unilever 834.000 kleine boeren in staat gesteld hun landbouwpraktijken te verbeteren en hun levensonderhoud te vergroten.

Een voorbeeld hiervan is een palmolieproject dat we uitvoeren in de regio Centraal-Kalimantan in Indonesië. Met onze partner Yayasan Inobu – een non-profit onderzoeksinstituut – samen met lokale overheden en landbouwcoöperaties, werken we aan het verbeteren van de opbrengsten en inkomens van kleine boeren.

We zijn in 2016 begonnen met het werken met kleine boeren om duurzame landbouwpraktijken toe te passen. Tot op heden hebben we geholpen bij het certificeren van meer dan 1.000 kleine boeren in twee districten - volgens de principes van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) en de Indonesische Sustainable Palm Oil (ISPO) certificeringssystemen - en we zijn bezig met het helpen van 2.500 meer. Dit heeft geleid tot de eerste gecertificeerde duurzame dorpen in de palmolie-industrie, wat betekent dat palmolie afkomstig uit deze gebieden op verantwoorde wijze wordt geproduceerd.

Voordelen voor de hele gemeenschap

Een reden waarom de productiviteit van kleine oliepalmhouders over het algemeen laag is, is omdat velen nog steeds beperkte toegang hebben tot meer technische kennis en vaardigheden. Slechts weinigen beschikken over de middelen om zichzelf via certificering te onderhouden.

Door het programma van Inobu zien we een aanzienlijke verandering in de manier waarop boeren omgaan met het milieu, met name in termen van het beheer van afval en het beschermen van het land en de omliggende waterbronnen.

De extra inkomsten uit betere opbrengsten en uit de verkoop van gecertificeerde duurzame palmolie – die tegen een hogere prijs kan worden verkocht – worden omgezet in het upgraden van faciliteiten en diensten die de hele gemeenschap ten goede komen. Bijvoorbeeld in het dorp Pangkalan Tiga wordt het extra inkomen gebruikt om een supermarkt te ondersteunen om aan de dagelijkse behoeften van mensen te voldoen en om een agrotoeristische site meer recreatieve activiteiten te bieden.

Een nieuwe geïntegreerde veeboerderij stelt de gemeenschap in staat om afvalmaterialen opnieuw te gebruiken en biedt extra economische waarde voor de boeren. Palm bijproducten zoals de bladeren worden gebruikt in veevoer, koemest wordt gebruikt voor mest voor de oliepalmen en een bijproduct uit de molen wordt gebruikt in visvoer.

De kleine boeren van het dorp Pangkalan Tiga zijn in staat geweest om over te schakelen op duurzamere landbouwmethoden en hun gezinnen beter te ondersteunen.

Rauf Prasodjo, Sustainable Sourcing Manager
Indonesian farmer with his family

Een nieuwe aanpak

Ons project met Inobu een voorbeeld van hoe we werken aan de transformatie van de palmolie-industrie met behulp van wat een jurisdictiebenadering van certificering wordt genoemd. Dat betekent het kijken naar duurzaamheid op dorps-, districts-of provincieniveau door middel van een set indicatoren waaraan afgemeten en nageleefd moet worden. Het idee is dat, zodra een rechtsgebied certificering heeft verkregen, alle goederen die daar vandaan komen, als duurzaam geproduceerd kunnen worden beschouwd.

"Bij Unilever weten we dat we moeten samenwerken bij het stimuleren van transformationele verandering voor planeet en mensen", zegt Rauf Prasodjo,onze Sustainable Sourcing Manager. "Dankzij de expertise en diepgaande lokale kennis van Inobu en de steun van lokale overheden en boerencoöperaties, zijn de kleine boeren van het dorp Pangkalan Tiga in staat geweest om over te schakelen naar duurzamere landbouwmethoden en hun gezinnen beter te ondersteunen."

We hebben vergelijkbare programma's die meer dan 9.000 onafhankelijke kleine oliepalmhouders in Indonesië en Maleisië bereiken, met de hulp van partners. Om de vraag naar gecertificeerde duurzame palmolie te blijven ondersteunen, is Unilever een van de grootste afnemers van RSPO-kredieten voor kleine boeren. Ons doel is om kleine boeren te stimuleren om voortdurend duurzame en regeneratieve landbouwpraktijken te implementeren.

"De tastbare voordelen voor boerengemeenschappen sinds het begin van het project zijn bemoedigend", zegt Heni Martanila, Certification Manager bij Yayasan Inobu. "Sommige kleine boeren vertellen ons dat ze blij zijn dat ze de training duurzame landbouw hebben gevolgd die we hebben gegeven. Dat is voor ons een grote bevestiging."

Ontdek meer over wat we doen om de natuur te beschermen en te regenereren.

Terug naar boven