90 jaar goed doen waarom bedrijven met purpose bestaansrecht hebben
In januari 1930 fuseerden onze oprichters tot Unilever. En vanaf het begin wilden onze door purpose gedreven merken levens verbeteren. We vieren 90 jaar van ‘goed doen door goed te doen’ – en kijken uit naar de verandering die we nog steeds willen zien.
Kan het bedrijfsleven dingen écht ten goede veranderen?
Hebben merken de kracht om een positief verschil te maken in het leven van mensen?
Wij zijn ervan overtuigd dat het antwoord op beide vragen ‘ja’ is – en nu we als Unilever onze 90e verjaardag vieren, geloven we dat de successen uit ons verleden een belangrijke basis vormen voor het creëren van een betere wereld.
Een betere morgen, gebouwd op een beter bedrijf
Vandaag de dag, in 2020, wordt Unilever gedreven door onze ambitie om ’s werelds meest duurzame onderneming te zijn. In 190 landen over de hele wereld ondersteunen onze merken en activiteiten de grote doelstellingen van ons Unilever Sustainable Living Plan: meer dan een miljard mensen helpen hun gezondheid en welzijn te verbeteren, de milieu-impact van het gebruik van onze producten halveren en het levensonderhoud van miljoenen mensen in onze toeleveringsketen verbeteren.
Deze doelen zijn uitdagend, en we hebben een krachtig gevoel van purpose nodig om ze te bereiken. Maar purpose is niet nieuw voor ons. Het was er al bij onze oprichting in 1930.
De meest echte en hoogste vorm van verlicht eigenbelang vereist dat we de grootste aandacht en interesse besteden aan onze medemens, wiens welzijn wij moeten verbinden met het onze en met wie we onze rijkdom moeten delen.
William Hesketh Lever, medeoprichter, 1900
Opgericht met een sociale missie. Gedreven door purpose.
Toen de Britse zeepmaker Lever Brothers en het Nederlandse bedrijf Margarine Unie hun activiteiten samenvoegden tot Unilever, brachten beide bedrijven een sterk gevoel van sociale missie met zich mee. Lever Brothers, dat gevierd werd voor het bieden van betere huisvesting, opleiding en arbeidsomstandigheden voor medewerkers, creëerde Sunlight Soap met een expliciet doel: 'goede hygiëne tot gemeengoed maken'.
Margarine Unie creëerde, naast het bieden van toegankelijke gezondheidszorg voor werknemers, merken die variatie aanbrachten in het dieet van werknemers die in die tijd afhankelijk waren van droog brood. Wij geloven dat het dat gevoel van purpose is dat ons succes sinds 1930 heeft aangedreven – en dat zal ons de komende 90 jaar blijven inspireren.
Merken zonder een maatschappelijk doel hebben op de lange termijn geen toekomst bij Unilever.
Alan Jope, Unilever CEO, 2019
Veranderende tijden. Constante ambitie.
Kwaliteitsproducten betaalbaar maken voor werkende mensen. Ondersteuning van gezondheid, hygiëne en voeding. Betere voorwaarden voor werknemers. De ambities die onze oprichters hebben gemotiveerd, zijn nog steeds zichtbaar in de manier waarop onze merken vandaag de dag werken aan positieve verandering.
Natuurlijk zijn de tijden sinds 1930 veranderd. En als bedrijf hebben we nog steeds een enorme hoeveelheid werk te verrichten ‘duurzaam leven tot gemeengoed te maken’. Maar we denken dat onze oprichters de geest achter onze duurzaamheidsambities zouden herkennen en toejuichen. En we zijn er zeker van dat ze samen met ons de successen van ons bedrijf en onze merken zullen vieren. Zij wisten, net als wij, dat bedrijven met purpose bestaansrecht hebben.
Ter gelegenheid van onze 90e verjaardag delen we enkele van onze favoriete verhalen uit onze negen decennia lange geschiedenis. Beginnend met onze mensen, die de kern van ons succes vormen. Een aantal van hen zien we in onze verjaardagsfilm – waaronder Elma Jones, die in 1934 bij Unilever kwam werken, Keerthana Kasi, die in 1996 in dienst trad en Samantha Thian, die in 2018 hier kwam werken.
Hier vind je een paar verhalen van enkele van onze bekendste merken die laten zien dat onze oprichters gelijk hadden: bedrijven die goed doen, doen het goed.
Sinds de oprichting in 1929 heeft Glorix (buiten Nederland bekend als Domestos) geholpen om de plaag van slechte sanitaire voorzieningen aan te pakken. Het merk heeft altijd geweten dat deze strijd om meer gaat dan alleen het doden van bacteriën, het gaat ook over educatie. In 1969 richtte het de Domestos Hygiene Advisory Service op, die sanitaire informatie en educatie bood aan gezondheidswerkers en het publiek, en in 1977 organiseerde het de Domestos Health Education Awards
Sindsdien heeft het merk door samen te werken met UNICEF, lokale NGO's en overheidsinstanties, de toegang tot schonere en veiligere toiletten in gemeenschappen en scholen over de hele wereld verbeterd en zo meer dan 16 miljoen mensen bereikt. Het doel is om tegen het einde van 2020 meer dan 25 miljoen mensen wereldwijd te helpen in de strijd voor schonere en veiligere toiletten.
Dove: sinds 1957 trouw aan hun beloftes met betrekking tot eigenwaarde
Sinds 1957 zet Dove zich in om vrouwen te voorzien van producten die superieure mildheid en zorg leveren. Begonnen als een eenvoudige zeep, maakt het merk nu zeep, douchegel, vocht inbrengende crèmes, gezichtsreinigers, deodorants, haarverzorging en stylingproducten, met een verkoop van meer dan 9 miljoen producten per dag.
Gedurende het hele jaar heeft Dove altijd steun gegeven aan inclusiviteit en eigenwaarde - en al meer dan 15 jaar helpt het ouders, mentoren, leerkrachten en jeugdleiders met het Dove Self-Esteem Project om hun eigenwaarde op te krikken. Dove is nu wereldwijd de grootste aanbieder van onderwijs in eigenwaarde en zelfvertrouwen. Tot nu toe heeft het 60 miljoen jongeren geholpen en is op weg om tegen 2030 een kwart miljard jongeren te helpen hun volledige potentie te realiseren.
Love Beauty and Planet: de 21e eeuw schoner en groener
Love Beauty and Planet werd in 2017 gelanceerd met een 21e-eeuws gevoel van purpose waarvan we denken dat het de oprichters van Unilever al in 1930 zou hebben aangegrepen. Het merk is koolstofbewust en compenseert de CO2 die het produceert door zichzelf te belasten en te doneren aan duurzame partners.
Met trots is het merk veganistische en dieproefvrij. En het is het eerste Unilever-merk dat flessen op de markt brengt die zijn gemaakt van 100% gerecycled materiaal en 100% Ocean Bound Plastic. Alleen al in de VS vertaalt dit zich sinds januari 2018 in meer dan 36 miljoen oude plastic flessen van 500 ml die worden gebruikt voor het maken van Love Beauty en Planet-flessen.
Knorr: voortbouwen op een traditie van versheid en kwaliteit
Knorr is in 2000 volledig toegetreden tot de Unilever-familie - maar het merk maakt al meer dan een eeuw snelle, gemakkelijke en voedzame producten. Knorr werd opgericht in 1836 en richtte in 1882 de eerste Knorr-moestuin op, die zaden en stekken aan lokale boeren gaf om de ingrediënten voor Knorr-producten te verbouwen. In 1886 lanceerde het zijn eerste soepen.
Door nauw samen te werken met leveranciers om verse, hoogwaardige ingrediënten voor de consument te verkrijgen en tegelijkertijd de belangen van de boeren in het oog te houden, blijft Knorr een bedrijf met purpose. Het Knorr Partnership Fund investeert jaarlijks tot 1 miljoen euro in medegefinancierde projecten met leveranciers en boeren.
En in 2019 publiceerde Knorr samen met het WNF het rapport 'Future 50 Foods', waarin 50 van 's werelds meest voedzame plantaardige ingrediënten worden genoemd – een weerspiegeling van Knorr’s ambitie om positieve veranderingen te stimuleren door het promoten van meer gevarieerde, plantaardige diëten die het milieu minder belasten.
Wall’s: een merk geworteld in gemeenschappen
Wall’s (in Nederland bekend als ijs-merk Ola) speelt al sinds de oprichting van Unilever een innovatieve rol in de gemeenschap. Wall’s werd opgericht door slager Richard Wall, die in de zomermaanden begon met het maken van ijs als een manier om het bedrijf overeind te houden. In 1922 voegde Wall’s zich bij de bedrijven die in 1930 Unilever zouden vormen. Het gevoel van gemeenschap dat werd verkregen door de verkoop van ijs via kraampjes en driewielers op straat is het merk altijd bij gebleven. Wall’s wil ijsliefhebbers inspireren om van hun wereld een betere en meer inclusieve plaats te maken.
Het werk is begonnen binnen het merk zelf. Naast de toonaangevende duurzame sourcing partnerschappen en toezeggingen op het gebied van verantwoorde voeding, helpt Wall’s ook om werkgelegenheid te creëren voor mensen door middel van het "I'm Wall's"-initiatief. Tot nu toe heeft het programma wereldwijd 45.000 banen gecreëerd, waardoor mensen worden bereikt die ver van het werk staan vanwege jeugdwerkloosheid of een arbeidsbeperking.
90 jaar met purpose
Bekijk op onze Unilever-tijdlijn hoe ons bedrijf is veranderd en gegroeid in de afgelopen 90 jaar.