
- Unilever bereikt een evenwicht tussen vrouwen en mannen onder 14.000 medewerkers in managementfuncties.
- In Nederland wordt 52% van de managementfuncties binnen Unilever bekleed door vrouwen.
- In de Unilever Benelux Board zijn 7 van de 12 leden vrouw.
Rotterdam, 3 maart 2020 - Unilever heeft vandaag aangekondigd dat zij wereldwijd een evenwicht heeft bereikt tussen vrouwen en mannen werkzaam in het management. Dit is een jaar eerder dan de gestelde doelstelling. Met een hogere vertegenwoordiging van vrouwelijke managers dan ooit tevoren, is Unilevers personeelsbestand bezig de kloof tussen mannen en vrouwen te dichten, met 50% vrouwen op managementniveau wereldwijd, tegenover 38% in 2010; en een niet-uitvoerende raad van bestuur van 45% vrouwen.
Unilever heeft vooral vooruitgang geboekt op afdelingen waar vrouwen van oudsher ondervertegenwoordigd zijn. Finance heeft wereldwijd 50% vrouwen op managementniveau bereikt en Enterprise & Technology Solutions zit nu op 47%. Supply Chain heeft de grootste voortgang geboekt met een vertegenwoordiging van 40% vrouwen in het management.
Unilevers mijlpaal op het gebied van genderevenwicht is het gevolg van het jarenlang bevorderen van gelijkheid van mannen en vrouwen op de werkvloer. Een Diversity & Inclusion-team heeft verschillende initiatieven geïmplementeerd, zoals een Global Diversity Board en een netwerk van bijna 100 'Diversity & Inclusion Champions', die de norm hebben bepaald voor het bevorderen van een inclusieve cultuur in alle markten.
Er worden ook hulpmiddelen gebruikt om gendergelijkheid bij de werving te bevorderen, zoals een door AI gedreven digitale selectieprocedure voor trainees die onbewuste vooringenomenheid elimineert. Maar ook gendergelijke interviewaanvragen, Diversity & Inclusion-doelstellingen en de Gender Appointment Ratio - een meting die het aantal benoeming van vrouwen door senior leaders bijhoudt. Unilever is ook de drijvende kracht achter de Unstereotype Alliance, gelanceerd door UN Women, met als doel onnodige stereotypen op de werkplek en in de reclame-industrie uit te bannen.
Annemarieke de Haan, General Manager Unilever Benelux: “We willen bijdragen aan een wereld waarin iedereen gelijke rechten en kansen heeft en niet beperkt wordt door negatieve normen en stereotypen. Daarom zijn we er ook trots op dat we ons doel van gelijke vertegenwoordiging van vrouwen en mannen onder onze 14.000 managers wereldwijd hebben bereikt. Alleen ons werk houdt hier niet op. We zullen blijven werken aan gelijke kansen voor iedereen, zowel binnen ons bedrijf als daarbuiten."
Noot voor de redactie
Het gerapporteerde cijfer voor het evenwicht tussen mannen en vrouwen is exclusief plantage- en seizoenmedewerkers. Als we deze groepen medewerkers meenemen, hebben we wereldwijd 51% vrouwen op managementniveau.

Bloomberg Gender-Equality Index
Unilever is geselecteerd voor opname in de Bloomberg Gender-Equality Index 2019, die bestaat uit bedrijven die zich inzetten voor transparantie in de genderrapportage en het bevorderen van de gelijkheid van vrouwen op de werkvloer.
Bedrijven rapporteren informatie over de manier waarop zij de gelijkheid van mannen en vrouwen op vier gebieden bevorderen: bedrijfsstatistieken; beleid; betrokkenheid bij de gemeenschap en producten en diensten. Ondernemingen die boven een wereldwijd vastgestelde drempelwaarde scoren, op basis van de mate waarin zij openheid van zaken geven en het bereiken van best-in-class statistieken en beleid, worden opgenomen in de index.
De index bevat 230 bedrijven uit 10 sectoren met een hoofdkantoor in 36 landen. Gezamenlijk hebben deze bedrijven een gecombineerde marktkapitalisatie van 9.000 miljard dollar en bieden ze werk aan meer dan 15 miljoen mensen - waaronder 7 miljoen vrouwen.
Voor meer informatie
Mediarelations.rotterdam@unilever.com, +31(0)10-2174844
Over Unilever
Unilever is wereldwijd een toonaangevende leverancier van cosmetica- en persoonlijke verzorgingsproducten, huishoudelijke verzorging en levensmiddelen, met afzet in ruim 190 landen en een bereik van 2,5 miljard consumenten per dag. Het bedrijf heeft 155.000 werknemers en had in 2019 een omzet van €52 miljard. Meer dan de helft van de bedrijfsactiviteiten vindt plaats in ontwikkelings- en opkomende markten. Unilever heeft meer dan 400 merken die wereldwijd hun weg naar de consument vinden, waaronder Dove, Knorr, Rexona, Hellmann’s, Lipton, Wall’s/Ola, Lux, Ben & Jerry's, Magnum, Sunsilk en Axe.
Het Unilever Sustainable Living Plan (USLP) vormt de basis voor de strategie van het bedrijf. In het USLP legt Unilever zichzelf op om:
- Voor 2020 meer dan een miljard mensen te helpen bij het verbeteren van hun gezondheid en welzijn;
- Voor 2030 de impact van onze producten op het milieu met de helft te reduceren;
- Voor 2020 de leefomstandigheden van miljoenen mensen te verbeteren.
Het USLP genereert waarde door groei en vertrouwen te stimuleren, kosten te elimineren en risico's te verminderen. Onze sustainable living brands groeien 69% sneller dan de rest van het bedrijf en realiseerden 75% van de groei van het bedrijf in 2018.
Sinds 2010 hebben we via het Unilever Sustainable Living Plan actie ondernomen om meer dan een miljard mensen te helpen hun gezondheid en welzijn te verbeteren, onze milieuvoetafdruk te halveren en het levensonderhoud van miljoenen mensen te verbeteren terwijl we ons bedrijf laten groeien. We hebben al aanzienlijke vooruitgang geboekt en blijven onze ambitie uitbreiden - recentelijk hebben we ons ertoe verbonden om ervoor te zorgen dat 100% van onze plastic verpakkingen tegen 2025 volledig herbruikbaar, recycleerbaar of composteerbaar zijn.
Hoewel er nog meer te doen is, zijn we er trots op dat we in 2018 zijn erkend als sectorleider in de Dow Jones Sustainability Index en als het hoogst scorende bedrijf in het Globescan/SustainAbility Global Corporate Sustainability Leaders onderzoek, voor het achtste achtereenvolgende jaar.
Ga voor meer informatie over Unilever en de merken van Unilever naar www.unilever.com. Ga voor meer informatie over het USLP naar www.unilever.com/sustainable-living/.