Doorgaan naar Inhoud

OBBOTEC en Unilever werken samen aan veelbelovende plastic pilots

Gepubliceerd:

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Nieuwe innovatieve recycling faciliteit in Plant One Rotterdam geopend

Opening recycling faciliteit OBBOTEC in Plant One Rotterdam

Rotterdam, 22 april 2022 - Gemeente Rotterdam brengt partijen samen om te experimenteren én pionieren met het doel de stad en de haven tot circulaire hotspot te maken. Verschillende Rotterdamse partijen die bezig zijn met circulaire verpakkingen, waaronder scale-up OBBOTEC, AVR en Unilever, werken samen om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor moeilijk te recyclen plastic verpakkingen. In verschillende pilots wordt een nieuwe recycling technologie getest. De pilots vinden plaats in de volledig nieuwe recycling faciliteit van OBBOTEC in Plant One Rotterdam die op 22 april officieel is geopend. In geval de pilots succesvol zijn wordt het mogelijk om meer complexe plastics - die nu nog vaak worden verbrand - te verwerken tot nieuwe hoogwaardige secundaire grondstoffen.

Rotterdam Circulair

In het programma Rotterdam Circulair worden Rotterdamse partijen bijeengebracht om kennis en expertise te delen en gezamenlijk de transitie naar een circulaire economie vorm te geven. Het doel is grote uitdagingen gezamenlijk op te lossen. Organisaties in de gehele keten zijn betrokken, van levensmiddelenbedrijf Unilever tot sorteerinstallatie AVR en OBBOTEC, een scale-up in geavanceerde recycletechnologie. De samenwerking vormt een belangrijke stap naar een circulaire economie door oplossingen in de praktijk te testen en bij succes op te schalen.

Veelbelovende recycling-technologie

Op de locatie ‘Plant One’ in Rotterdam Botlek is de nieuwe demo-installatie van OBBOTEC geopend, zowel in het laboratorium als de nieuwe recyclinginstallatie worden diverse pilots uitgevoerd. In de pilots wordt onder andere de verwerking van moeilijk te recyclen verpakkingen getest, zoals flexibele verpakkingen die bestaan uit meerdere soorten materialen. Door middel van een nieuwe geavanceerde recycle technologie van OBBOTEC, genaamd Selectieve Plastic EXtractie (SPEX) kunnen plastics hoogwaardig gerecycled worden tot nieuwe secundaire materialen. In potentie leidt de technologie eveneens tot een substantieel lagere milieu-impact, doordat verpakkingsmaterialen niet meer in de verbrandingsoven belanden, maar worden gerecycled.

Volledig recyclebaar in 2025

Unilever heeft als doelstelling dat alle plastic verpakkingen voor 2025 volledig dat alle plastic verpakkingen volledig recyclebaar, herbruikbaar of composteerbaar. Nieuwe geavanceerde recycletechnologieën leveren een belangrijke bijdrage in de transitie naar circulaire economie voor plastic verpakkingen. In de pilots worden diverse verpakkingen getest; Andrélon shampooflessen, Zwitsal babyzeep, Dove Douchegel, evenals flexibele verpakkingen; Unox soep in zak, Conimex kroepoek en Sun vaatwastabletten). De eerste uitkomsten positief, waarbij er sprake is van zeer zuiver recyclaat. Daarnaast is het rendement van het type recycleproces bijna 100%, doordat plastics niet worden afgebroken, maar worden ontdaan van alle verontreinigingen, toevoegingen en andere materialen.

Debora van der Zee, VP Foods Unilever Benelux: “Een circulaire economie voor verpakkingen kunnen we alleen realiseren door samen te werken met partners in de gehele keten. We juichen het programma Rotterdam Circulair van Gemeente Rotterdam toe, omdat wij hierdoor in contact komen met start- & scale ups die ons helpen om plastic verpakkingen circulair te maken. Bijkomend voordeel is dat niet alleen Unilever, maar veel meer bedrijven in de sector gebruik kunnen maken van nieuwe technologie, dat moeten we juist aan.”

Wouter van Neerbos, OBBOTEC: “OBBOTEC's Selectieve Plastic EXtractie (SPEX) is een innovatieve kunststof recycling technologie gebaseerd op dissolutie. SPEX kan een mix van afvalplastics omzetten in (bijna) 'virgin' granulaat, omdat het alle verontreinigingen uit plastic verwijdert. Verontreinigingen zoals geur- en kleurstoffen, brandvertragers en weekmakers. Dit in tegenstelling tot de huidige mechanische recycling waarbij deze verontreiniging niet wordt verwijderd.”


Terug naar boven