Doorgaan naar Inhoud

Onze R&D-vestigingen

Onze R&D-centra, verspreid over de gehele wereld, helpen ons snel in te spelen op veranderende trends, behoeften en smaakvoorkeuren van consumenten waar ook ter wereld.

De belangrijkste R&D-centra

Er werken wereldwijd ruim 6.000 R&D-professionals in zes grote onderzoeks- en ontwikkelingslaboratoria: een in Nederland (Wageningen), twee in het Verenigd Koninkrijk (Port Sunlight en Colworth), een in de VS (Trumbull), een in India (Bangalore) en een in China (Shanghai). Jaarlijks worden ruim 300 nieuwe patentaanvragen ingediend.

Vanuit 92 locaties wereldwijd werken R&D-teams aan de implementatie van innovaties in landen en fabrieken.

Wageningen Hive, Nederland

Midden in de ‘Silicon Valley of Foods’ te Wageningen staat Hive, het wereldwijde Foods Innovation Centre. Hier werken ruim 500 medewerkers aan voedselvraagstukken van de toekomst. Klimaatverandering, voedselverspilling, en simultane voedseltekorten enerzijds en overgewicht anderzijds. Het zijn wereldwijde problemen die wij samen met anderen moeten aanpakken om voeding te produceren dat goed smaakt, goed voelt en beter is voor mens en planeet. Met deze visie is in 2019 het Innovatiecentrum geopend.

Een belangrijke focus is de transitie van dierlijke producten en ingrediënten naar plantaardige alternatieven. Werknemers op Hive ontwikkelen innovaties en technologieën om te zorgen dat deze transitie niet gepaard gaat met een verminderde smaakbelevenis. Producten uit dit plantaardige portefeuille zijn onder andere Magnum vegan, Conimex vegan kroepoek, Hellmann’s en Calve Vegan Mayo en zuivelvrije Ben & Jerry’s.

Maar ook aan duurzaam verpakkingsmateriaal wordt gewerkt op Hive. Zo is sinds 2020 twee derde van de wereldwijde Hellmann’s verpakkingen 100% gerecycled en recyclebaar. Eveneens kijken we hoe we consumenten kunnen helpen bij het maken van bewuste voedingskeuzes. Bijvoorbeeld door recepten te ontwikkelen met plantaardige ingrediënten die onze aarde niet uitputten. In 2019 werd ‘Knorr Future 50 Foods’ in samenwerking met het Wereldnatuurfonds gelanceerd: een overzicht van 50 gewassen die duurzamer zijn om te verbouwen en een hoge nutritionele waarde hebben.

Duurzaamheid zit niet alleen in de kern van de bedrijfsvoering op Hive; het is zelfs in het gebouw gemetseld. Met 1.550 zonnepanelen op het dak, geavanceerde water & warmte hergebruik systemen en optimaal gebruik van natuurlijk daglicht heeft Hive de hoogst mogelijke duurzaamheidscertificatie op haar naam staan, namelijk de ‘BREEAM-NL Outstanding’ classificering. Grote gedeelten van het volledig circulaire interieur zijn open voor iedereen, en het open design van het gebouw faciliteert kruisbestuiving tussen externe partners, zoals universiteiten en andere kennisinstituten, start-ups, scale-ups en belangrijke leveranciers.

Port Sunlight, VK

Ongeveer 800 medewerkers werken hier samen om kennis te bundelen op het gebied van bio-, neuro-, sensorische en materiële wetenschappen, proces- en meetwetenschappen, natuurkunde, gegevensmodellering en HTS-wetenschap. Daarmee wordt een bijdrage geleverd aan de verdere ontwikkeling van merken als OMO, Dove, Sunsilk, Rexona, Axe, Domestos, Cif en Signal.

Dit werk resulteert jaarlijks in meer dan 100 octrooiaanvragen en ongeveer 140 publicaties in vakbladen en presentaties op conferenties. Veel van onze successen behalen we door samen te werken binnen het netwerk van Unilever R&D-centra. De wetenschappers van R&D Port Sunlight werken dagelijks samen met Unilever-collega’s over de gehele wereld.

Colworth, VK

De ongeveer 650 medewerkers in ons laboratorium in Colworth zijn gespecialiseerd in plantenwetenschap, cel- en moleculaire biologie, genoomtechnologie, gezondheidspsychologie, sociale wetenschappen, imaging, biomechanische meetwetenschap en geavanceerde webcommunicatie en leveren zo een bijdrage aan merken als Lipton Ready To Drink, Becel/Flora, Magnum en Solero.

Ons centrum op het gebied van veiligheid en milieu (Safety & Environmental Assurance Centre - SEAC) is hier ook gevestigd. SEAC zorgt ervoor dat besluiten op het gebied van veiligheid en milieu onafhankelijk van commerciële afwegingen worden genomen. Alle Unilever-producten moeten door SEAC worden goedgekeurd. SEAC speelt een continue rol bij de beoordeling van productveiligheid, vanaf het eerste productidee tot en met de laatste zorgvuldige beoordeling vóór en de controle na de introductie.

Trumbull, VS

Naast het leveren van expertise op het gebied van cel- en moleculaire biologie en imaging, werken de 400 medewerkers van het centrum in Trumbull ook aan verpakkingsontwerp en -techniek, procesontwerp en -techniek en informatietechnologie en -management.

Ons centrum in Trumbull concentreert zich op wereldwijd onderzoek en de ontwikkeling van huid- en haarverzorgingsproducten en deodorants voor merken als Pond’s, Lux, Dove, Axe, Vaseline, QTips, Degree, Glow and Lovely, Sunsilk en Lifebuoy. Daarnaast beschikt het over een proeffabriek, waar ideeën snel kunnen worden getest.

Bangalore, India

In ons centrum in Bangalore werken ongeveer 300 medewerkers. Deze site is gespecialiseerd in microbiologie, virologie en microstructuurvorming. Zij richt zich op voedingsmiddelen en dranken voor Zuidoost-Azië en levert een bijdrage aan merken als Lifebuoy, Pureit, Pond’s, Glow and Lovely, Radiant, OMO, Brooke Bond, Lipton Ready To Drink, Wall’s en Knorr. Unilevers recente initiatief op het gebied van waterzuivering is vooral aangestuurd vanuit dit laboratorium.

Shanghai, China

Met ongeveer 430 medewerkers levert ons onderzoekscentrum in Shanghai expertise in synthetische en mechanische scheikunde en traditionele Chinese geneeskunde. Het centrum richt zich op wereldwijd onderzoek en de ontwikkeling van haar- en huidverzorgingsproducten en levert een bijdrage aan merken als Clear, Lux, Hazeline, Zhong Hua, Wall’s, Pond’s, Lipton Ready To Drink, Knorr, Vaseline, Rexona, OMO en Comfort.

Terug naar boven