WaterWorks helpt mensen aan schoon drinkwater | Nieuws & Media | Unilever Nederland

WaterWorks helpt mensen aan schoon drinkwater

Juni 2012 - De Unilever Foundation heeft samen met PSI en Facebook WaterWorks™ gelanceerd om meer mensen toegang te geven tot schoon drinkwater. Help mee via Facebook!

Schoon drinkwater

Water is de bron van alle leven en toegang tot schoon drinkwater is een mensenrecht. Toch sterft elke 20 seconden een kind aan een ziekte die het gevolg is van vervuild drinkwater en hebben bijna 800 miljoen mensen geen toegang tot veilig drinkwater. Unilever wil helpen deze situatie te verbeteren en heeft via de Unilever Foundation en in samenwerking met PSI (Population Services International) en Facebook WaterWorks™ gelanceerd. 

WaterWorks™ is een initiatief zonder winstoogmerk dat toegang wil geven tot schoon en veilig drinkwater aan gemeenschappen wereldwijd die daar nu nog niet over kunnen beschikken. Het programma, dat werkt op basis van een speciale Timeline-applicatie en is ontwikkeld samen met Facebook, brengt mensen die willen helpen rechtstreeks in verbinding met mensen en gemeenschappen die hulp nodig hebben.

Keith Weed, Unilevers Chief Marketing Officer: “In juli 2010 hebben de Verenigde Naties verklaard dat veilig en schoon drinkwater een mensenrecht is. Wij delen deze mening en hebben onszelf via het Unilever Sustainable Living Plan het ambitieuze doel gesteld tegen 2020 meer dan 500 miljoen mensen te voorzien van veilig drinkwater. Een uitdaging van deze omvang kunnen we echter niet alleen aan; we moeten samenwerken met anderen.”

“Bij Unilever zijn we van mening dat kleine, dagelijkse acties samen een groot verschil kunnen maken en dat de kracht van sociale connecties daadwerkelijk kan zorgen voor veranderingen in de wereld. Op Facebook gaan bijna 1 miljard mensen iedere dag over tot kleine acties; ze verbinden zich met mensen en organisaties die voor hen belangrijk zijn en ze ontdekken nieuwe dingen via hun vrienden. Wij willen gebruikmaken van de kracht van dit sociale netwerk en van het sneeuwbaleffect dat elke individuele actie teweeg kan brengen, om zo nog veel meer mensen te inspireren een verschil te maken.”

Help mee en maak het verschil

WaterWorks™verbindt Facebook-gebruikers wereldwijd met mensen en gemeenschappen die gebrek hebben aan schoon water. Met één muisklik kun je partner worden van zo'n gemeenschap en door een kleine dagelijkse donatie eraan meehelpen de mensen in die gemeenschap toegang te geven tot schoon water.

Als Facebook-gebruiker word je uitgenodigd je te registreren op WaterWorks™ en de applicatie te koppelen aan je Facebook Timeline. Je kiest een kleine dagelijkse donatie, bijvoorbeeld 10 eurocent per dag. Die komt rechtstreeks ten goede aan gemeenschappen die gebrek hebben aan schoon water. Daarnaast word je partner van een door PSI getrainde Waterworker die je op de hoogte houdt van wat er met je donatie gebeurt.

Elke Waterworker krijgt namelijk de beschikking over een mobiele telefoon voorzien van een WaterWorks™-applicatie waarmee foto’s en reportages kunnen worden gemaakt. Die updates deelt de Waterworker met haar ‘partners’ op Facebook. Zo kun je zien wat de impact is van je donatie. Dit versterkt bovendien het sociale aspect van het initiatief, want de updates en inspirerende verhalen kunnen op die manier via Facebook je vrienden bereiken en nog eens miljoenen vrienden van vrienden en hen motiveren ook hun steentje bij te dragen.

Waterworkers

Waterworkers zijn vrouwen die een belangrijke rol spelen binnen hun gemeenschap en die door PSI worden opgeleid om te kunnen vertellen over het belang van schoon drinkwater. Zij delen deze kennis vervolgens met hun familie en vrienden en zorgen voor de distributie van Pureit-waterzuiveraars en -sachets. Vrouwen die Waterworker worden, verdienen op die manier niet alleen een basisinkomen, ze krijgen ook training in communicatievaardigheden, leren over belangrijke lokale gezondheidskwesties en krijgen toegang tot schoon water voor hun eigen gezinnen.

In de beginfase zal PSI 75 Waterworkers opleiden die de meest behoeftige mensen in Bhopal, Madhya Pradesh, India, zullen voorlichten over het belang van schoon water en over de wijze waarop schoon water de gezondheid en het welzijn van hun gemeenschap kan verbeteren. Ook zullen zij Pureit-waterzuiveraars en -sachets en aan deze gezinnen verstrekken.

Kijk hoe jij het verschil kunt maken op www.facebook.com/Waterworks

Bekijk ook de filmpjes over dit initiatief, zie hieronder en de links elders op deze pagina.

Ontbossing

Ontbossing is nog zo’n onderwerp dat ons nauw aan het hart ligt. Als lid van het Consumer Goods Forum (CGF) heeft Unilever toegezegd dat er in 2020 netto geen sprake meer is van ontbossing binnen onze waardeketens voor palmolie, soja, papier, rundvlees en hout.

Daarnaast werken we samen met andere belanghebbenden in organen zoals de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie en de Forest Stewardship Council. We vragen overheden in partnerschappen met ons samen te werken om de complexe en onderling samenhangende oorzaken van ontbossing aan te pakken en kaders op te stellen om de vraag naar duurzaam ingekochte goederen aan te moedigen door middel van preferentiële import- en exporttarieven en betere regelgeving.

Uiteindelijk maakt het niet uit of leiders in het bedrijfsleven overtuigd zijn door de verwoestingen aan de oostkust van de VS en in Haïti, of door de meest recente rapporten van PWC en de Wereldbank. Van belang is, dat zij zo expliciet mogelijk de vooruitgang ondersteunen die we in Doha moeten boeken.

Paul Polman, CEO Unilever

Meer over deze onderwerpen te weten komen

Terug naar top

VOLG ONS

We zijn altijd op zoek naar mensen die geïnteresseerd zijn in een duurzame toekomst.

CONTACT

Neem contact op met Unilever en onze teams.

CONTACTINFORMATIE