Hergebruik oud papier | Nieuws & Media | Unilever Nederland

Oud papier zorgt voor nieuwe kansen

Juni 2015 – Unilever-medewerkster Rania Bahaa startte in Egypte een programma voor afvalvermindering én creëerde extra kansen voor gehandicapte collega’s door hergebruik van oud papier.

Van niets iets maken

Environmental Specialist en Unilever Foundation Ambassadeur Rania Bahaa lanceerde een programma waardoor er minder afval van Unilever naar de vuilstort gaat. Dit heeft bijgedragen aan Unilevers doel geen niet-gevaarlijk afval meer naar de vuilstort te brengen. Rania houdt zich bezig met de implementatie van Unilevers duurzaamheidsrichtlijnen en van lokale wetten en normen. Haar werkterrein bestrijkt vier productielocaties in Egypte en een aantal Unilever-kantoren en omvat tevens partners in de productieketen.

“Unilever stuurt geen niet-gevaarlijk afval van haar wereldwijde fabrieken meer naar de vuilstort. Om bij te dragen aan het bereiken van deze mijlpaal, zijn we enige tijd geleden in Egypte een project gestart waarbij we recyclebaar fabrieksafval sorteren en delen met hulpbehoevende mensen, zodat zij het kunnen gebruiken om andere producten mee te maken,” vertelt Rania.

Zo wordt ons tomatenpuree-afval gebruikt om er organische meststoffen en diervoeders van te maken en worden van plastic bindmateriaal boodschappentassen gemaakt, allemaal zaken die kunnen worden verkocht om te zorgen voor inkomsten.

Afval als aanleiding

Dit succesvolle project bracht Rania op het idee papierafval uit Unilevers kantoren te hergebruiken. Ze richtte het Waraqa Centre op, genoemd naar het Arabische woord voor papier. Daar gebruiken lichamelijk gehandicapte Unilever-medewerkers het oud papier om er handgemaakte fotoalbums, kalenders, briefpapier en notitieboekjes van te maken.

“Natuurlijk ontvangen deze collega's salaris van Unilever, maar door de Waraqa-workshops verdienen ze extra geld door de verkoop van de producten die ze hebben gemaakt. Ze kunnen ervoor kiezen de winst te houden of krediet op te bouwen voor diensten die wij regelen, zoals onderwijs of woon-werkverkeer”, aldus Rania.

Volgens het Egyptische arbeidsrecht moet het personeelsbestand van een bedrijf voor 5% uit lichamelijk gehandicapten bestaan, maar vaak verrichten deze medewerkers lager betaald werk.

Ervaringen delen

Rania beschrijft het reizen naar New York en het houden van haar TED@Unilever speech over het Waraqa Centre als een spannende en zenuwslopende, maar bovenal uiterst waardevolle ervaring.

Bekijk het filmpje en luister naar Rania’s verhaal over het Waraqa Centre.

Meer over deze onderwerpen te weten komen

Terug naar top

VOLG ONS

We zijn altijd op zoek naar mensen die geïnteresseerd zijn in een duurzame toekomst.

CONTACT

Neem contact op met Unilever en onze teams.

CONTACTINFORMATIE