Hygiëne in de Filipijnen | Nieuws & Media | Unilever Nederland

Helpen hygiëne te verbeteren in de Filipijnen

September 2014 – De Unilever Foundation werkt in verschillende landen samen met Oxfam om de leefomstandigheden van mensen te verbeteren. In de Filipijnen helpt de Foundation Oxfam bij de wederopbouw na de verwoestingen aangericht door tyfoon Haiyan november vorig jaar.

Wederopbouw

Meer dan 14,1 miljoen mensen in de Filipijnen werden getroffen door de tyfoon. Zij verloren hun huizen, bezittingen en middelen van bestaan. De Unilever Foundation werkt samen met Oxfam om te helpen bij de wederopbouw van enkele van de zwaarst getroffen gemeenschappen.

Omer Farooq Hanif, assistent-manager Customer Development Finance Unilever Pakistan, is dit jaar Unilevers internationale ambassadeur voor Oxfam. In juni 2014 bezocht hij de getroffen gebieden om een indruk te krijgen van de wijze waarop problemen als bevordering van de hygiëne en het voorkomen van besmettelijke ziekten lokaal worden opgepakt.

Bekijk ook de video voor een impressie van de manier waarop de Unilever Foundation en Oxfam samenwerken in de Filipijnen. Deze samenwerking maakt deel uit van ons commitment om meer dan een miljard mensen te helpen hun gezondheid en welzijn te verbeteren en hen zo de kans te bieden op een duurzame toekomst.

Schoon water en hygiëne

Meteen na de ramp steunde de Unilever Foundation Oxfam bij haar primaire doel: de verspreiding van ziekten voorkomen door te zorgen voor schoon water, toiletvoorzieningen en essentiële hygiënebenodigdheden.

Zwangere vrouwen kregen voorrang. Oxfam zorgde voor separate wasgelegenheden alleen voor vrouwen en verstrekte speciale hygiënekits aan moeders van pasgeborenen. Unilever stelde ook Lifebuoy-zeep beschikbaar om meer dan 145.000 mensen te helpen.

Omer: “Wat me het meest raakte, was de enorme verwoesting die de tyfoon had aangericht. Daar had ik me vanachter mijn bureau nooit een voorstelling van kunnen maken. Het was indrukwekkend om te zien hoe snel onze partners in actie zijn gekomen en hoe ze dag en nacht werken om mensen te helpen weer op eigen benen te staan.”

Diarree terugdringen

Omer bezocht onder meer een lokale school op het eiland Bantayan om te zien hoe Oxfams handenwascampagnes de verspreiding van ziekten als diarree en luchtweginfecties tegengaan. In de nasleep van rampen zoals de tyfoon is het overlijden van kinderen negen van de tien keer het gevolg van diarree. Onderzoeken hebben echter aangetoond dat het wassen van de handen met zeep deze aandoening met 27% kan verminderen.

“Daarom werken we nu samen met Oxfam aan gedragsverandering ten aanzien van handenwassen in een noodsituatie,” aldus Omer. “Ik hoop dat ik een bijdrage mag leveren wanneer we dit programma als pilot gaan uitvoeren in de Filipijnen en mijn eigen land, Pakistan.”

Geïnspireerd

Omer bezocht ook mensen thuis en zag hoe het partnership bijdraagt aan verbetering van de sanitaire voorzieningen door de reparatie van gemeenschappelijke toiletfaciliteiten. Daarna reisde hij door naar Tanuan, waar nog steeds duizenden mensen in tentensteden wonen. Hier heeft Oxfam handpompen en kranen geïnstalleerd om mensen aan schoon water te helpen en daarnaast is gezorgd voor voorzieningen voor wateropslag.

Na afloop van zijn reis van een week door de Filipijnen zei Omer: “De impact van ons partnership met Oxfam en het verschil dat we kunnen maken in een noodsituatie hebben me enorm geïnspireerd.”

  • Unilever Filipijnen heeft de handel in Tacloban nieuw leven ingeblazen door markten en winkels weer op de been te helpen
  • Het Oxfam-programma WASH (voor water, sanitatie en bevordering van hygiëne) heeft de potentie 145.000 mensen te bereiken
  • Oxfam verstrekt watercoupons en waterkits aan 12.000 van de kwetsbaarste gezinnen
  • Unilever-medewerkers brachten € 100.000 bij elkaar via een programma voor fondsenwerving van de Unilever Foundation
  • Lifebuoy verstrekte zeep om meer dan 145.000 mensen te helpen.

Meer over deze onderwerpen te weten komen

Terug naar top

VOLG ONS

We zijn altijd op zoek naar mensen die geïnteresseerd zijn in een duurzame toekomst.

CONTACT

Neem contact op met Unilever en onze teams.

CONTACTINFORMATIE